Συνεκπαίδευση Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με Γερμανικό υποβρύχιο – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 09/11/2022 at 15:21

Οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με Γερμανικό υποβρύχιο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2022 και σε συντονισμό με την Maritime Command του NATO (NATO MARCOM), Υποβρύχιο (Υ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, το οποίο τελεί υπό συμμαχικό επιχειρησιακό έλεγχο, πραγματοποίησε με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαίδευση που αφορούσε στην επιβίβαση και αποβίβαση τμημάτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με χρήση λέμβου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των προσβάσεων κόλπου Σούδας.

Σκοπός της δραστηριότητας, η οποία σχεδιάστηκε από κοινού από το ΓΕΕΘΑ και το MARCOM, είναι η αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ και η επαύξηση της διαλειτουργικότητάς τους, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας σε συμμαχικό πλαίσιο.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε ένα SOCCE (Special Operations Command and Control Element) της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ επί του ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, το ΣΑΠ/ΤΜ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και μια Ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα περισυλλογής και άφεσης της Ομάδας της ΔΥΚ από το Υ/Β στην επιφάνεια της θάλασσας, με χρήση πνευστής λέμβου τύπου ZODIAC και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

Η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ αναφέρει σε ανάρτηση πως η συνεκπαίδευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδα με το Γερμανικό υποβρύχιο καταδεικνύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει συνδυασμένες ειδικές επιχειρήσεις, σε τακτικό επίπεδο, με στρατηγικά μέσα.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ, NATO MARCOM

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Άσκηση με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό – Η πρώτη κοινή PASSEX

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This