ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμφωνία πώλησης 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία στην Αίγυπτο
Defence Redefined
Published on 04/05/2021 at 12:29

Η Αίγυπτος υπέγραψε “μυστική” σύμβαση με τη Γαλλία για την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σύμφωνα με την ερευνητική ιστοσελίδα Discloseη οποία υποστηρίζει ότι η σύμβαση ανέρχεται στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του, το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου στις 4 Μαΐου.

Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου είπε ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου που θα αποπληρωθεί σε περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αξία της συμφωνίας ή άλλες πληροφορίες.

Επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα, η Disclose είπε ότι η συμφωνία είχε συναφθεί στα τέλη Απριλίου και οριστικοποιήθηκε, όταν η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε στο Παρίσι στις 4 Μαΐου.  

Διαβάστε επίσης: Μάριος Καναρίνης | Τα τουρκικά fake news και η απουσία προοπτικής για συνεργασία Αιγύπτου – Τουρκίας

Υπενθυμίζουμε ότι, το 2015, η Γαλλία και η Αίγυπτος, συνήψαν συμβόλαιο για την προμήθεια 24 αεροσκαφών Rafale για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία. Εκτός από τα 24 μαχητικά Rafale, η συμφωνία περιλάμβανε δύο αποβατικά πλοία κλάσης Mistral που κατασκευάστηκαν αρχικά για τη Ρωσία. Επιπλέον, οι κορβέτες κλάσης Govind-2500 κατασκευάζονται με γαλλική άδεια στα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας.

Οι στρατιωτικές συμβάσεις Αιγύπτου – Γαλλίας, δεν είναι μόνο ένας τρόπος αύξησης της επιρροής και της εμπορίας στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση της Αιγύπτου κατά της Τουρκίας. Ομοίως, το Παρίσι επιθυμεί έμμεσα να αντιταχθεί στα σχέδια της Άγκυρας στη Βόρεια Αφρική.

Η Αίγυπτος και η Γαλλία απολαμβάνουν μια ολοένα και στενότερη σχέση υπό την ηγεσία του πρώην στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αφού μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και διατηρούν τις ίδιες επιφυλάξεις για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική διαλόγου παρά μια πολιτική μποϊκοτάζ που θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός από τους εταίρους μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Εμμάνουελ Μακρόν.

Με πληροφορίες από: Disclose.ngo

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος παρέλαβε το τρίτο υποβρύχιο τύπου 209/1400 από την Γερμανία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This