ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμφωνία Μόσχας και Άγκυρας σε 4 σημεία για Λιβύη
Defence Redefined
Published on 22/07/2020 at 15:07

Σε τέσσερα σημεία συμφώνησαν Τουρκία και Ρωσία στο θέμα της Λιβύης κατά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ. Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σύντομα στη Μόσχα. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκική άσκηση ανοιχτά της Λιβύης με πολλά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “Τουρκία και Ρωσία στις 8 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία στην Κων/πολη για να εξομαλύνουν την κατάσταση στο πεδίο δράσης της Λιβύης και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πολιτική διαδικασία. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, Τουρκία και Ρωσία εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι στρατιωτική η λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια πολιτική διαδικασία με την διευκόλυνση των ΗΕ υπό την ηγεσία των Λίβυων. Υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατικών ατόμων και δομών στη Λιβύη όπως καθορίζονται από το ΣΑ του ΟΗΕ. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τις διμερείς τους επαφές προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και να βελτιώσουν τις ανθρώπινες συνθήκες. 

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη ναυτική αποστολή της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν συμφωνήσει όπως πρώτον, να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες τους συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των πλευρών στη Λιβύη προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μόνιμη και βιώσιμη εκεχειρία στη χώρα. Δεύτερον, τη διασφάλιση της συνέχισης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Λίβυων σε συνεργασία με τα ΗΕ στη βάση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιουνίου 2020. Τρίτον, να κληθούν οι πλευρές να λάβουν μέτρα διασφαλίζοντας πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη. Τέταρτον, να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σύντομα στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Το πράσινο φως έδωσε η Βουλή της Αιγύπτου για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This