ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου | Ανατροπή των τετελεσμένων της Άγκυρας
Defence Redefined
Published on 07/08/2020 at 15:41

Ως “Εθνική Επιτυχία”, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Αίγυπτος | Έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – VIDEO

H συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί τμηματική οριοθέτηση, υπό την έννοια ότι οι δύο χώρες οριοθέτησαν θαλάσσιες ζώνες από το δυτικό όριο της Αιγυπτιακής ΑΟΖ μέχρι και το ύψος του 28ου Μεσημβρινού ανατολικώς με διασφάλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, μόνο ως θετικό βήμα μπορεί να εκληφθεί αφού οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και διατηρούν χιλιάδες χρόνια κοινής ιστορίας. Η συμφωνία βασίζεται στο δίκαιο της θάλασσας και αναιρεί τις επιδιώξεις της Άγκυρας, στέλνωντας επίσης μηνύματα στην Τρίπολη. 

Η κίνηση της Ελλάδας ανατρέπει τα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιχειρήσει η Τουρκία. Η άμεση στρατιωτική αντίδραση της Αθήνας στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, σε συνάρτηση με την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, προδηλώνει ξεκάθαρα πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντα της με οποιοδήποτε τρόπο.

Άλλωστε, λίγες ώρες μετά τις υπογραφές Δένδια- Σούκρι η Τουρκία, όπως αναμενόταν, σε μια έκρηξη οργής εξέδωσε NAVTEX, σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This