ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή Αρχηγού Εθνικής Φρουράς στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Defence Redefined
Published on 20/05/2021 at 13:19

Πραγματοποιήθηκε χθες 19 Μαΐου 2021 στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Κρατών Μελών (ΚΜ) της, με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.  

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του στρατηγικού διαλόγου αναφορικά με την θέσπιση του θεσμικού κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) εστιάζοντας στη διαχείριση κρίσεων. Έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της εξέλιξης των δομών του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS) και Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability-MPCC) και τις σχετικές με αυτές, διαδικασίες Διοίκησης και Ελέγχου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των Συγκροτημάτων Μάχης (Battle Groups), της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και της διεξαγωγή επιχειρήσεων από την ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (CSDP) της ΕΕ. Οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ, είχαν την ευκαιρία, με τις παρεμβάσεις τους, να εκφράσουν τις απόψεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Διαβάστε επίσης: «ΤΑΛΩΣ 2021» | Ολοκληρώθηκε η άσκηση της Κυπριακής Αεράμυνας ενάντια στα γαλλικά Rafale – Φωτογραφίες&VIDEO

Με την έναρξη της Συνόδου τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγός Claudio Graziano, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής κι Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borell και o Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS), Αντιναύαρχος Hervé Bléjean. Επιπλέον, η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την εκλογή του  επόμενου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Αρχηγού των ΕΔ της Αυστρίας, Στρατηγού Robert Brieger, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο 2022. 

Ειδικότερα, η συζήτηση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πτέραρχου Stuard Peach, ενώ στην παρουσίαση του θέματος των αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ ήταν παρόντες οι Αρχηγοί ΕΔ των Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γεωργίας, Δημοκρατία της Κορέας, Μολδαβίας, Μαυροβούνιου, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας, των οποίων οι ΕΔ συμμετέχουν σε αυτές.

Στην παρέμβασή του στο θέμα της Στρατηγικής Πυξίδος, ο Αρχηγός της ΕΦ σημείωσε την ανάγκη της ανάπτυξης δυνατοτήτων διαχείρισης κρίσεων με στρατηγικό στόχο η ΕΕ να ενεργεί ως παροχέας ασφάλειας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από περιφερειακές συγκρούσεις, αστάθεια, αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και την αυξανόμενη παρουσία υβριδικών δρώντων. Για το σκοπό αυτό, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής αντίδρασης, έτσι ώστε η ΕΕ να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας καθώς και τις ενδεχόμενες κρίσεις, τόσο στην περιφέρεια της αλλά και ευρύτερα. Σημείωσε ότι το θεσμικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας  θα πρέπει να δώσει σαφή πολιτική καθοδήγηση υιοθετώντας μια πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση, για την εφαρμογή της έννοιας της Στρατηγικής Αυτονομίας (Strategic Autonomy) για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Αναφέρθηκε δε και στη σημασία της ενεργοποίησης της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής του Άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ, στην περίπτωση αντιμετώπισης κρίσεων, δεδομένου ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της Στρατηγικής Πυξίδας είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη  ανάπτυξης δυνατοτήτων και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να υπάρξει μια περιφερειακή προσέγγιση και να αυξηθεί η παρουσία της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.   

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Αρχηγός στην παρέμβασή του, υποστήριξε την  αμοιβαία και επωφελή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων, της ανάπτυξης στρατιωτικής ικανότητας και αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η αιτία της μη προώθησης της συνεργασίας

Τέλος, αναφορικά με την εξέλιξη του EUMS και του MPCC, υποστηρίχθηκε ότι η ενίσχυση των δομών Διοίκησης και Ελέγχου, σε συνδυασμό με την κοινή επίγνωση της κατάστασης αποτελεί σημαντική διαδικασία για την καθιέρωση της ΕΕ ως διεθνούς στρατηγικού δρώντα. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τους αντίστοιχους Αρχηγούς της Λιθουανίας, Αντιστράτηγο Valdemaras Rupsys, της Ολλανδίας, Στρατηγό Onno Eichelsheim, της Ρουμανίας, Αντιστράτηγο Daniel Petrescu, της Βουλγαρίας Ναύαρχο Emil Eftimov και της Σερβίας, Στρατηγό Milan Mojsilovic.

Κατά τις διμερείς επαφές έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση ασφαλείας στην περιφέρεια της ΕΕ, με τον κ. Αρχηγό να αναφέρεται στις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας την αυξανόμενη ανησυχία από τις δράσεις υβριδικών δρώντων. Ειδικότερα, με τους ομολόγους τους της Ολλανδίας και της Σερβίας, συζητήθηκε το υφιστάμενο Διμερές Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης 18 Μάιου 2021, παρατέθηκε κοινό δείπνο από τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ με την παρουσία των Αρχηγών των ΕΔ των κρατών-μελών τους.  

Διαβάστε επίσης: Τριμερής συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου αύριο στη Λευκωσία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This