ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Συμβασιούχοι Οπλίτες | Εξηγήσεις για τα νέα συμβόλαια – Προκηρύσσονται νέες προσλήψεις
Defence Redefined
Published on 27/10/2020 at 10:25

Ξεκίνησε η ανανέωση των συμβολαίων για την 1η σειρά των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Πρόσληψη ΣΥΟΠ για πλήρωση των κενών θέσεων

Τα νέα συμβόλαια θα είναι χρονικής διάρκειας 2 χρόνων και δύο μηνών, καθαρά για λογιστικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας μας, το ΥΠΑΜ θέλει τα συμβόλαια να έχουν διάρκεια 26 μηνών με σκοπό την ολοκλήρωση στο τέλος του ημερολογιακού έτους δηλαδή τον μήνα Δεκέμβριο και όχι τον Οκτώβριο.

Επίσης παρά την όποια δυσαρέσκεια, αρμόδιοι του ΥΠΑΜ μας διευκρίνησαν ότι αυτή η αλλαγή σε διάρκεια δεν αλλάζει το γεγονός ότι εφόσον οι όροι των συμβολαίων ικανοποιούνται, αυτά θα ανανεώνονται για συνολικά 10ετή υπηρεσία.

Τα αρχικά συμβόλαια της υπόψη σειράς των  ΣΥΟΠ, υπογράφηκαν την 1η Νοεμβρίου 2016 και ήταν διάρκειας ενός (1) έτους. Ακολούθως υπογράφηκε 3-ετές συμβόλαιο με μέγιστο χρονικό ορίζοντα συνολικά τα 10 έτη (1+3+3+3). 

Η 1η σειρά των ΣΥΟΠ αναμένεται να προαχθούν σε Λοχίες (αρχικός βαθμός είναι αυτός του Δεκανέα) αλλά πέραν αυτού επικρατεί προβληματισμός τόσο για το γεγονός ότι τα παράπονα τους δεν εισακούονται, όσο και για την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον. Ειδικότερα το κυριότερο πρόβλημα που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν είναι η ανισοκατανομή σε ορισμένες περιπτώσεις των υπηρεσιών που καλούνται να εκτελέσουν με μέγιστο αριθμό των έξι (6) τον μήνα. 

Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση ωραρίου στον Κυπριακό Στρατό | Ουτοπία ή πραγματικότητα;

Σημειώνεται το γεγονός ότι τα αρχικά τους συμβόλαια (2016) προνοούσαν για εκτέλεση οκτώ (8) υπηρεσιών ανά μήνα κάτι το οποίο έχει διαφοροποιηθεί στην πορεία. Σε ότι αφορά την αβεβαιότητα για το μέλλον και ειδικά μετά την λήξη της δεκαετίας αυτό αποτελεί πάγιο ερώτημα όλων των ΣΥΟΠ.

Διαβάστε επίσης: «Χακί Συνδικαλισμός» σε Εθνική Φρουρά | Τι συμβαίνει με εκπροσώπηση ΣΥΟΠ;

Σε ερώτηση της σελίδας μας, αν υπάρχουν σχεδιασμοί από το Υπουργείο Άμυνας για την απασχόληση των ΣΥΟΠ μετά το πέρας δεκαετίας, αυτό που μας ειπώθηκε είναι ότι αυτό δεν προνοείται στο συμβόλαιο τους αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια μελλοντική εξέλιξη. Η 1η σειρά των ΣΥΟΠ ολοκληρώνει την δεκαετία εντός του 2026.

Υπενθυμίζουμε ότι σύντομα, το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προκηρύξει νέες προσλήψεις, 80 στον αριθμό, για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν για διάφορους λόγους. 

Η πολύκροτη πρόταση της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο η οποία αποσκοπούσε στην πρόσληψη περαιτέρω ΣΥΟΠ για κάλυψη όσων οπλιτών λάμβαναν αναστολή για σκοπούς φοίτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά δεν ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός της χορήγησης αναστολής για το λόγο αυτό ανατράπηκε.

Διαβάστε επίσης: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ – Δεν θα παραχωρηθούν αναστολές θητείας στους οπλίτες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This