ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συγκρούσεις μεταξύ Συριακού Στρατού και SNA κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ – Όλες οι εξελίξεις στην Συρία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/03/2021 at 17:51

Σήμερα, 18 Μαρτίου, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και της παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία, τον λεγόμενο “Συριακό Εθνικό Στρατό” (SNA), στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπίου, κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ. 

Οι μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή του χωριού Ταντέφ, νότια της πόλης αλ-Μπαμπ, η οποία βρίσκεται στο κατεχόμενο από την Τουρκία (σ.σ από το 2017) τμήμα, της επαρχίας του Χαλεπίου. Στην περιοχή, γύρω από την αλ-Μπαμπ, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες, στα πλαίσια της επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη” που ξεκίνησε το 2017. 

Σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), στις μάχες οι οποίες διήρκεσαν αρκετές ώρες, χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλβα και ανταλλαγή βλημάτων πυροβολικού. 

Διαβάστε επίσης: Ο Συριακός Στρατός ετοιμάζεται για επίθεση σε κατεχόμενη από την Τουρκία πόλη της Συρίας – VIDEO

Σύμφωνα με τις αναφορές του πρακτορείου, καμία πλευρά δεν ανέφερε απώλειες, ωστόσο εικάζεται πως και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί απώλειες. 

Τον προηγούμενο μήνα, αρκετά συριακά φιλό-κυβερνητικά αλλά και μέσα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, ανέφεραν ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας χαιρσέα επιχείρηση, για την απελευθέρωση της πόλης αλ-Μπαμπ, αφού ανέπτυξε μεγάλο αριθμό δυνάμεων στην περιοχή.

Μετά από αυτές τις αναφορές, ο SAA βομβάρδισε αρκετές φορές, με συστήματα πυροβολικού τις γύρω περιοχές της αλ-Μπαμπ. Μάλιστα ενώ, χτύπησε επίσης με πυραυλικές επιθέσεις, δεξαμενές πετρελαίων στην γύρω περιοχή, που είχαν ως προορισμό την Τουρκία.  

Εικάζεται ότι, οποιαδήποτε επίθεση του SAA και των συμμάχων του κατά της πόλης αλ-Μπαμπ, πιθανότατα θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση με τον τουρκικό στρατό. 

Σε μια άλλη εξέλιξη στην γειτονική μας Συρία, ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με αναφορές του παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής (Middle East Monitor), δημιούργησε μια τεράστια στρατιωτική βάση, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ4, βόρεια της πόλης Ράκα. 

Σύμφωνα με τις αναφορές, η βάση η οποία ονομάζεται “Cilvegözü 50,” είναι το κύριο σημείο του τουρκικού στρατού και θα αναλαμβάνει τον συντονισμό των όλων κινήσεων, των τουρκικών δυνάμεων. 

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία με την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν – ΧΑΡΤΗΣ

Η τουρκική βάση, θα φιλοξενεί, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές: 

  • 20 Ανώτατους Αξιωματικούς και 400 στρατιώτες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ·
  • 700 θωρακισμένα οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APCs)·
  • 100 άρματα μάχης (MBT).

Το Step News Agency (σ.σ προσκείμενο στην συριακή αντιπολίτευση) δημοσίευσε ένα βίντεο της τουρκικής βάσης που βρίσκεται 1 χλμ. βόρεια της μεθοριακής γραμμής με τη Συρία. Το βίντεο δείχνει δεκάδες οχήματα καθώς και συστήματα παρακολούθησης στη βάση.

Σύμφωνα με τις πηγές του Step News Agency, ο τουρκικός στρατός θα επεκταθεί περαιτέρω και θα οχυρώσει τη βάση τις προσεχείς ημέρες. Θα δημιουργηθούν επίσης τρία σημεία ελέγχου γύρω από τη βάση.

Ο τουρκικός στρατός διατηρεί περισσότερες από 60 θέσεις και βάσεις στο στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου δραστηριοποιούνται πολλές τρομοκρατικές ομάδες. 

Η Τουρκία φαίνεται να κατασκευάζει υποδομές που θα υποστηρίζουν μακροχρόνια στρατιωτική ανάπτυξη στη Συρία. Η Άγκυρα προφανώς δεν σκοπεύει να φύγει από τη Συρία σύντομα.  

Διαβάστε επίσης: Συρία | 388.652 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι και εκτοπισμένοι σε 10 χρόνια συγκρούσεων – Infographic

Εξελίξεις προκύπτουν επίσης, και στις περιοχές υπό των έλεγχο του κουρδικού συνασπισμού (SDF). Συγκεκριμένα, διεξάγωνται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ της υποστηριζόμενης οργάνωσης από την Τουρκία, SNA, και του κουρδικού συνασπισμού (SDF) κυρίως στην περιοχή της πόλης Αΐν Ισά, την οποία θέλουν να καταλάβουν οι τουρκικές δυνάμεις. 

Συγκρούσεις μεταξύ του SDF και της SNA διεξάγονται και στην κατεχόμενη περιοχή του Χαλεπιού, επί καθημερινής βάσεως, κυρίως με μικρά όπλα και αντιαρματικούς πυραύλους. 

Με πληροφορίες από: Southfront.org / Middle East Monitor / Step News Agency / SOHR

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This