ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συγκρούσεις και φωτιές απέναντι από το Λευκό Οίκο, διαδηλώσεις και επεισόδια σ’ όλη την Αμερική
Defence Redefined
Published on 01/06/2020 at 08:38

Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ πολλές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ βιώνουν μεγάλες κινητοποιήσεις και επεισόδια, καθώς για 6η μέρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που είχε συλληφθεί από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, στη Μινεάπολη. Η οικογένεια του Φλόιντ ζητά να συλληφθούν και οι υπόλοιποι 3 αστυνομικοί, πέραν αυτού που καταγράφηκε στο βίντεο να πατά με το γόνατο το λαιμό του Αφροαμερικανού.

«Είχαν αρκετά στοιχεία για να τους απολύσουν και δεν έχουν για να τους απαγγείλουν κατηγορίες», είπε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φιλονίς, που δέχθηκε το Σάββατο συλλυπητήριο τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Τραμπ. «Δεν με άφησε να πω τίποτε», είπε ο Φιλονίς Φλόιντ.

Δεκατρείς χιλιάδες εθνοφρουροί αναπτύχθηκαν την Κυριακή στη Μινεάπολη, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις, χωρίς επεισόδια. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη, με ένα μεγάλο πλήθος που πορεύθηκε από το Μπρούκλιν στο Μανχάταν να κλείνει τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά επεισόδια στη Νέα Υόρκη, παρότι μετά τις 10 το βράδυ διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο Σόχο. Το Σάββατο το βράδυ καταστράφηκαν 27 αστυνομικά αυτοκίνητα και πολλές βιτρίνες καταστημάτων, ενώ συνελήφθηκαν 300 άτομα. Μεταξύ αυτών και η κόρη του δημάρχου. Ένα ζευγάρι νεαρών Αφροαμερικανών δικηγόρων, που εργάζονται για μεγάλη εταιρεία καταγράφηκε στις κάμερες να πετά βόμβα μολότοφ σε αστυνομικό βαν και αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επέρριψε χθες ευθύνες στην αριστερίστικη οργάνωση Antifa, με τμήματα σ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και έδωσε εντολή στο Γενικό Εισαγγελέα να την κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων. Αρκετοί ωστόσο έχουν επιφυλάξεις κατά πόσο είναι εφικτό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Παρασκευή το βράδυ η Μυστική Υπηρεσία μετέφερε τον πρόεδρο Τραμπ για περισσότερη ασφάλεια στο υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου, την ώρα που λάμβανε χώρα διαδήλωση ακριβώς απέναντι, στο Πάρκο Λαφαγιέτ. Πολλά τα ειρωνικά σχόλια των ΜΜΕ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ με αναρτήσεις στο Twitter απειλούσε τους διαδηλωτές με όπλα και σκυλιά.

Το βράδυ της Κυριακής, πάντως, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο Πάρκο Λαφαγιέτ, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, μετά τις 9 το βράδυ, καθώς επιβλήθηκε κέρφιου στην κυκλοφορία. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, ωστόσο μόλις παρενέβη η αστυνομία, ξέσπασαν ταραχές και πυρπολήθηκαν εγκαταστάσεις στην πλατεία. Εξήντα άνδρες τη μυστικής αστυνομίας τραυματίστηκαν.

Στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας επεισόδια ξέσπασαν στον κεντρικό πεζόδρομο και λεηλατήθηκαν καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι αν και οι διαδηλωτές συνήθως φορούν μάσκες, οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι αυτές οι κινητοποιήσεις πιθανόν να προκαλέσουν νέα έξαρση στην πανδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Μαίνονται σφοδρές οδομαχίες – Νεκρός 19χρονος από αστυνομικά πυρά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This