ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στόλτενμπεργκ | Προσπάθεια σύγκλισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 26/12/2021 at 14:43

Για πιθανότητα σύγκλισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας κάνουν λόγο ρεπορτάζ βασισμένα σε διπλωματικές πηγές. 

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο αυτό τη 12η Ιανουαρίου και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη μελετάται, με τη διάταξη και την ημερομηνία των συνομιλιών να εκκρεμεί να οριστικοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση | Κυρώσεις κατά της ομάδας “WAGNER”

Η ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας γίνεται όλο και πιο έντονη με αφορμή το Ουκρανικό, με εκατέρωθεν συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να γίνει συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας. Το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας  είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε, όλες οι προσπάθειες να οριστεί η ημερομηνία νέων συνομιλιών έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Ένας από τους λόγους κατά τις ΝΑΤΟϊκές πηγές είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συμβουλίου, όρο τον οποίο ειδικά τα κράτη μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση το πρακτορείο Interfax, πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων στην Κριμαία και σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει τις 175.000.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μαύρη Θάλασσα | Ουκρανικό πλοίο αγνοεί Ρωσικές προειδοποιήσεις για αλλαγή πορείας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This