ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Τελευταία συνεδρίαση για το 2021 – Η παρέμβαση του Μιχαήλ Κωσταράκου
Defence Redefined
Published on 31/10/2021 at 09:00

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την τελευταία συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ το 2021. Η συνεδρίαση, υπό την προεδρία του στρατηγού Claudio Graziano, επικεντρώθηκε στις κύριες αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός ήταν ένα από τα πρώτα σημεία που συζητήθηκαν. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και την αντιμετώπιση κρίσεων, Πρέσβης Charles Fries ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό. 

Κατόπιν, ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, αντιναύαρχος Hervé Bléjean, ενημέρωσε τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εργαλειοθήκη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπενθυμίστηκε η επείγουσα ανάγκη να παρέχουν τα κράτη μέλη στις αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ επαρκείς ανθρώπινους πόρους, μέσα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης ήταν η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, με το αίτημα για αύξηση των σχέσεων μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της άμυνας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών εκπαιδευτικών αποστολών της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγός Φλώρος | Ύψιστη τιμή το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στο Παρίσι

Η παρέμβαση του Μιχαήλ Κωσταράκου

Ο Μιχαήλ Κωσταράκος συμμετείχε εκ μέρους της Ελλάδας στον εορτασμό των 20 ετών από την ίδρυση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΕΕ, προσκεκλημένος από τον Πρόεδρο της, Στρατηγό Claudio Graziano.

Κατά την παρέμβαση του ενώπιον της εν λόγω Επιτροπής σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι παρά την πολιτική υπερδραστηριότητα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αρχής γενομένης από το 2016 που δημοσιεύτηκε η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ, έχει γίνει αντιληπτό ότι τα νέα εργαλεία υλοποίησης της Στρατηγικής (CARD, PESCO,EDF,EPF) επικεντρώνονται σε συντριπτική πλειοψηφία κατ’αρχήν στην ανάπτυξη στρατιωτικών και αμυντικών δυνατοτήτων και αυτό μόνο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. 

Παρά τις σκληρές προσπάθειες από τότε, οι πολιτικές αρχές της ΕΕ δεν πείστηκαν για την ανάγκη αλλαγής του δόγματος χρησιμοποίησης των Battlegroups της ΕΕ και των Ακολουθουσών Δυνάμεων (Follow-on Forces), καθώς και για την ανάγκη ύπαρξης στην ΕΕ μιας Ναυτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητος, καθώς αυτές οι ανάγκες εκείνη την εποχή δεν ήταν προφανείς ούτε αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη. 

Τώρα, προσέθεσε ο ίδιος, είναι πλέον φανερό ότι η ΕΕ καθώς και τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει ως ένα βαθμό, ότι όσο σημαντικοί και αν συνεχίζουν να είναι αυτοί οι δύο παράγοντες (αμυντικές δυνατότητες και βιομηχανία), υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να υλοποιηθεί. Ο παράγων αυτός είναι  η δυνατότητα για δυναμική στρατιωτική εμπλοκή, σε αντίδραση ακόμη και προληπτικά, πραγματικών καταστάσεων κρίσεως στο έδαφος. 

Αυτό είναι το τρίτο σκέλος του τριπόδου που συμπληρώνει την πολιτική αξιοπιστία στη λήψη αποφάσεων και τη στρατηγική αυτονομία. Κατά τον ίδιο, αυτό που συνέβη στην Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί και έτσι, η ΕΕ δεν πρέπει να συνεχίσει να προσποιείται ότι είναι δυνατό να διαδραματίσει ρόλο στη γεωπολιτική αρένα χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες δυναμικής δράσης.

Κλείνοντας, ο κ. Κωσταράκος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και η ΕΕ είναι η οικογένειά μας και ως εκ τούτου, χρειάζεται δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για να καταστεί η ΕΕ ισχυρός παράγοντας παγκόσμιας ασφάλειας σε έναν κόσμο ταχέως μεταβαλλόμενων απειλών.

Διαβάστε επίσης: “Ευρωκορβέτα” | Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύσκεψη

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This