MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου | Αναδρομή στη στρατιωτική του καριέρα και τη σχέση του με Ελλάδα – Βίντεο
Defence Redefined
Published on 11/04/2021 at 09:29

Στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα, θα τελεστεί η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου, ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η τελετή θα αρχίσει με τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από ένα οκταήμερο εθνικό πένθος, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικό τελετουργικό και δε θα είναι επίσημη κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές, κατόπιν επιθυμίας του θανόντος. Η βασιλική οικογένεια θα τηρήσει πένθος δύο εβδομάδων, έως τις 22 Απριλίου.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η σορός του σχεδόν 100 ετών συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αλλά θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ. 

Την ημέρα της κηδείας το φέρετρο θα μεταφερθεί με ειδικά διακοσμημένο όχημα, σε σχέδιο του ίδιου του Φίλιππου, σε μια πομπή διάρκειας οκτώ λεπτών έως το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του πρωτότοκου γιου του και διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου, θα ακολουθήσουν περπατώντας την άμαξα. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταβεί χωριστά στο παρεκκλήσι. Την πομπή θα πλαισιώνουν στρατιωτικά τιμητικά αγήματα.

Διαβάστε επίσης: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον λοχαγό σερ Τομ Μουρ

Χθες μεσημέρι, 10 Απριλίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και χώρες της Κοινοπολιτείας τίμησαν τη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου με ταυτόχρονους 41 κανονιοβολισμούς από διάφορα σημεία.

 

O Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και ήταν παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ (Battenberg). Παρόλο που ο πατέρας του γεννήθηκε επίσης στην Ελλάδα και μιλούσε μόνο ελληνικά, ο ίδιος έζησε ελάχιστα στη χώρα αφού το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εξαναγκάστηκε σε εξορία εξαιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία παρά τις διαταγές που είχε ο πρίγκιπας Ανδρέας για επίθεση οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο, μια απόφαση που δεν εκτελέστηκε χάρη στη μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. Η οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου φυγαδεύτηκε με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ” και μάλιστα με τον ίδιο τον Φίλιππο κρυμμένο μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Σύμφωνα με αναφορές του ιστορικού και βασιλικού βιογράφου Ούγκο Βίκερς “ο Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα καθώς πέρασε τον πατέρα του από στρατοδικείο και παραλίγο να τον εκτελέσει”.

Ο Φίλιππος παραιτήθηκε των ελληνικών και δανικών βασιλικών του αξιώσεων και απαρνήθηκε το ελληνορθόδοξο θρήσκευμα για να ασπαστεί τελικά το αγγλικανικό δόγμα, προκειμένου να παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε μια πολλά υποσχόμενη στρατιωτική σταδιοδρομία. Εισήλθε στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάννια στο Ντάρτμουθ το 1939. Ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου (Κάβο Ματαπάς) στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού HMS Valiant. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. 

Ο Φίλιππος ανέβηκε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και έγινε ένας από τους νεότερους αξιωματικούς με το βαθμό του υποπλοιάρχου (first lieutenant) και ταυτόχρονα ύπαρχος του καταδρομικού HMS Wallace.

 

Προτού τερματίσει την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό για να ακολουθήσει τη σύζυγο του ως Βασίλισσα, έφτασε μέχρι το βαθμό του Αντιπλοιάρχου (Commander) και κυβερνήτη της φρεγάτας HMS Magpie.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, bbc.com, forces.net, capital.gr

*Φωτογραφία τίτλου: © BBC-PA MEDIA

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο | Η νέα εποχή φέρνει την απόσυρση αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και προσωπικού

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This