ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην Τυνησία ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης
Defence Redefined
Published on 08/09/2021 at 13:30

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τύνιδα. Εκεί, ο Έλληνας Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ (Κais Saied), ενώ συναντήσεις υα έχει τον τον Τυνήσιο ομόλογό του, Οθμάν Τζεράντι (Othman Jerandi) και με τον υπουργό Υγείας Αλί Μραμπέτ (Ali Mrabet).

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί πως με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν 100.000 εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στην τυνησιακή πλευρά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Ελλάδα θα βοηθήσει την Τυνησία με εμβόλια (ήδη έχει προηγηθεί αποστολή ιατρικού υλικού προ ημερών) αλλά και με την προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας. Η Τυνησία αν και είναι λίγο πιο μακριά από τη Λιβύη, θεωρείται γειτονική χώρα  η οποία πασχίζει να εδραιώσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα και η Ελλάδα θα συνεισφέρει σε αυτό.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει κρυφή ατζέντα στη σχέση της με την Τυνησία και ότι το μοναδικό της ενδιαφέρον είναι η σταθερότητα και η ευημερία. Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού τους, παρατηρώντας πως υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολυμερές πεδίο.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Συμμετείχε στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως ύψιστης σημασίας την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας στη Λιβύη, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ Μανγκούς, τη Δευτέρα, στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής και πρέπει να το δουν καθαρά όλα τα κράτη της περιοχής. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν ευθύνη και υποχρέωση να βοηθήσουν στις προσπάθειες επανόδου της χώρας σε συνθήκες σταθερότητας.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της Λιβύης θέλοντας να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόησης, σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας. Γιατί γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες. 

Κάνοντας λόγο για ηθικό καθήκον της Ελλάδας να βοηθήσει τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη, τη δωρεά 200.000 εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, τη συμμετοχή στις προσπάθειες επαναλειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Τομπρούκ, καθώς και στη συνεισφορά της Ελλάδας με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το σημαντικότερο διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με βασική προϋπόθεση για αυτό την διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο “τουρκολιβυκό Μνημόνιο”.

Ένα “μνημόνιο” που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης. Ακόμα, προσέθεσε ότι η διενέργεια αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, των παραστρατιωτικών και μισθοφορικών δυνάμεων από τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, euronews.com

Διαβάστε επίσης: Αϊτή | Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας από την Ελλάδα – VIDEO

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This