ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην Κύπρο σήμερα ο Δένδιας για συντονισμό Αθήνας- Λευκωσίας ενάντια στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα
Defence Redefined
Published on 18/08/2020 at 07:25

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Ελλάδας Νίκου Δένδια, αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στο συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Διαβάστε επίσης: Δυναμική αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ | Συντονίζονται Αθήνα – Λευκωσία

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος θα βρεθεί στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.

 «Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στο συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της».

 Της συνάντησης είχαν προηγηθεί προηγούμενες χωριστές συναντήσεις τόσο του Νίκου Δένδια όσο και του Κύπριου ομολόγου του με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνάντησε τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ και ο Έλληνας ΥΠΕΞ τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο με αμφότερους να δηλώνουν πλήρη στήριξη σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Επαναβεβαίωση υποστήριξης ΗΠΑ σε κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου, στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χέιλ

Σε ότι αφορά την θαλάσσια κατάσταση αυτή παραμένει αμετάβλητη με το Oruc Reis να συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες σύμφωνα με την παράνομη Τουρκική NAVTEX η οποία λήγει στις 23 Αυγούστου.

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας με το όνομα Kanuni, που αγοράστηκε για να ενισχύσει τις δραστηριότητες των Fatih και Yavuz, βρίσκεται στο λιμάνι «ΝΑΤΟ» στο Taşucu, στη Μερσίνα για συντήρηση και αναβάθμιση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αποφασιστική στάση και τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο Κανουνί θα πλεύσει επίσης στην Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΓΤΠ

Διαβάστε επίσης

Νομική ανάλυση Συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This