ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ 2022 | Τα περίπολα μάχης των Εφέδρων Καταδρομέων εκπαιδεύονται εθελοντικά και διατηρούν υψηλό επίπεδο
Defence Redefined
Published on 13/12/2022 at 15:14

*Χρίστος Λοΐζου

Πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά η Τακτική Άσκηση μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Σταυραετός 2022» την οποία διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ), σε πλήρη συνεννόηση με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και σε αυτή συμμετείχαν περίπολα μάχης εφέδρων, οι οποίοι αφιερώνουν προσωπικό χρόνο για εθελοντική εκπαίδευση ώστε να διατηρούν το υψηλό επιχειρησιακό τους επίπεδο. 

Τα περίπολα μάχης του ΠΣΕΚ, με τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου ασκήσεων στην Κύπρο και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες ασκήσεις στο εξωτερικό όπου και αποσπούν διακρίσεις, αποδεικνύουν πως με εθελοντική και συστηματική προσπάθεια, η εφεδρεία έχει δυνατότητες να φτάσει τα απαραίτητα επίπεδα επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Γι΄αυτό και οι αρμόδιοι φορείς στηρίζουν και οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες. 

Με την ολοκλήρωση της άσκησης και την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των περιπόλων μάχης, ο ΠΣΕΚ δημοσιεύει την ακόλουθη ανακοίνωση.

“Με αθρόα συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος η Τακτική Άσκηση μετά Στρατευμάτων («ΤΑΜΣ») «Σταυραετός 2022», η οποία διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων προς τιμήν του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και όλων των πεσόντων για την ελευθερία της Πατρίδας. Επιπλέον, η φετινή άσκηση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Δεκανέα ΣΥΟΠ (ΚΔ), Γιαννιού Παναγιώτη, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, τον Ιούνιο 2022. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή Σταυροβουνίου, μεταξύ 14-16 Οκτωβρίου 2022, και σε αυτή συμμετείχαν περίπολα μάχης αποτελούμενα από οκτώ μέλη. 

Αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι η συντήρηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, αλλά και η επιμόρφωση σε νέα αντικείμενα μάχης. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στη διατήρηση και επαύξηση του ηθικού και της αγωνιστικότητας, στοιχεία που διέπουν διαχρονικά τις Δυνάμεις Καταδρομών.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση διελάμβανε την κατασκευή αμμοδόχου/έκδοση διαταγής μάχης, εγκαθίδρυση παρατηρητηρίου για παρατήρηση κύριας οδικής αρτηρίας, αναγνώριση εχθρικών οπλικών συστημάτων, ενέδρα κατά φάλαγγας εχθρικών οχημάτων, αποστολή σε περιβάλλον ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου, παροχή πρώτων βοηθειών μάχης και επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες επέδειξαν υψηλό πνεύμα μονάδος, εκπαιδεύτηκαν με σοβαρότητα και μεγάλη διάθεση, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή τους στο υπέρτατο καθήκον⋅ τον αγώνα για ελευθερία της Πατρίδας.”

Διαβάστε επίσης: ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ 2021 | Ολοκληρώθηκε η άσκηση περιπόλων μάχης των Εφέδρων Καταδρομέων – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This