Σουηδία | Επιτρέπει εκ νέου τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
Defence Redefined
Published on 01/10/2022 at 12:04

Μετά την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε χθες η σουηδική αρχή που είναι αρμόδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο μαζί με εκείνη της γειτονικής της Φινλανδίας, επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP).

Η Σουηδία είχε μπλοκάρει το 2019 τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και έκτοτε δεν είχε γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή.

Η ISP διευκρινίζει πως ενέκρινε κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εξαγωγές στρατιωτικού χαρακτήρα προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν ηλεκτρονικό υλικό, λογισμικά και τεχνική υποστήριξη. Δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές αυτές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ – από τα 30 συνολικά – έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνουν λόγο για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This