ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σουηδία – Γαλλία | Υπογραφή Επιστολής Πρόθεσης για Αμυντική Συνεργασία
Defence Redefined
Published on 07/10/2021 at 11:00

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Σουηδίας υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για αμυντική συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη, μετά τη συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, η γαλλο-σουηδική συνεργασία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή των δύο μερών στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση – με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Η επιστολή αποτύπωσε ακόμα τη θέλησή τους να προωθήσουν το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας καθώς και μια ισχυρή και ισορροπημένη διατλαντική σχέση.

Στη συνέχεια, τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμα να αναπτύξουν νέους άξονες διμερούς συνεργασίας, να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες προσπάθειες και να επωφεληθούν από τις τρέχουσες δομές για την αντιμετώπιση του στρατηγικού διαλόγου σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανταλλαγής πληροφοριών, ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης, επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων. 

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής MED9 | Μηνύματα και Προκλήσεις

Επιπροσθέτως, στόχος αποτελεί η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων και της ικανότητα διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων. Οι δύο χώρες εξέτασαν επίσης νέους δρόμους συνεργασίας στην καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και των δραστηριοτήτων “γκρίζας ζώνης” σε συντονισμό με τον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συνθήκης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία και η Γαλλία σκοπεύουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μέσω αυξημένης πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των αντίστοιχων αμυντικών οργανισμών και συμμετοχής σε κοινές ασκήσεις εκπαίδευσης. Τα δύο κράτη είναι επίσης πρόθυμα να συνεργαστούν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και ανταλλαγή στρατηγικών πληροφοριών.

Η εν λόγω επιστολή προθέσεων, είναι υπογεγραμμένη στα αγγλικά και γαλλικά και δεν είναι νομικά δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά φαίνεται πως η Γαλλία θέλει να αποκτήσει ερείσματα και στην Βαλτική Θάλασσα μετά την Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: Defenseworld.net, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This