Σουδάν | Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 17 Έλληνες
Defence Redefined
Published on 26/04/2023 at 08:00

Ακόμα 17 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν το βράδυ της Τρίτης. 

Αρχικά, 7 άτομα αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών. Λίγη ώρα αργότερα, ακόμη δέκα Έλληνες έφτασαν στο Αμμάν της Ιορδανίας με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στην Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ξανά σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί το Χαρτούμ, εκεί που υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη τουλάχιστον 80 Έλληνες. Σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν ξεκινήσει και πάλι οι ένοπλες οδομαχίες, καθώς κατέρρευσε εκ νέου η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που είχε συμφωνηθεί μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα, φαίνεται πως οδεύει στο τέλος της, καθώς ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την Ιορδανία, εκεί όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Τρίτης. Ο Μητροπολίτης Σάββας ανέφερε ότι στο Σουδάν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία.

Συνολικά όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί έως τώρα από την εμπόλεμη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 10 Έλληνες με τη βοήθεια της Ιταλίας – Αγώνας δρόμου για τους Κύπριους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This