Σουδάν | Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 10 Έλληνες με τη βοήθεια της Ιταλίας – Αγώνας δρόμου για τους Κύπριους
Defence Redefined
Published on 24/04/2023 at 13:12

Ακόμα 10 Έλληνες και μέλη οικογενειών τους από το Σουδάν απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Δένδια στο twitter, οι απεγκλωβισμένοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και η απομάκρυνση τους από την εμπόλεμη ζώνη έγινε αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όπως αναφέρει ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών, όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

Χθες, η  πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών αποχώρησε από το Σουδάν με τη βοήθεια της Γαλλίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε και τους δύο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Σε αεροδρόμιο της νότιας Αιγύπτου βρίσκονται μετασταθμευμένα δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας ένα C-130 και ένα C-27J μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων ώστε να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. 

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός – Το σχέδιο “ΚΟΣΜΟΣ” του ΓΕΕΘΑ για την εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν

Προς κάθε κατεύθυνση έχει κινηθεί τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος αναζητώντας βοήθεια προκειμένου να επιτευχθεί εκκένωση των 20 περίπου Κυπρίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην κόλαση του πολέμου στο Σουδάν. 

Η Κύπρος, από την ώρα που δεν έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να στήσει δική της αερογέφυρα σωτηρίας για τους δικούς της υπηκόους, είναι αναγκασμένη να στραφεί προς άλλες χώρες ζητώντας τη στήριξή τους. Τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες χώρες στις οποίες έχει απευθυνθεί ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, έδωσαν θετικές απαντήσεις ως προς το να βοηθήσουν στην εκκένωση Κυπρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά αντικειμενικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων είναι και το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι Κύπριοι συγκεντρωμένοι σ’ ένα χώρο. Επίσης, υπάρχει δυσκολία στο να μετακινηθούν από τα σημεία όπου βρίσκονται και στο να προσεγγίσουν ξένα αεροσκάφη, ενώ και οι αυτοκινητοπομπές αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως φάνηκε με την γαλλική αυτοκινητοπομπή. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίας με του ομολόγους του, της Γαλλίας Καθρίν Κολονά, της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.  Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των εταίρων ΕΕ, για την διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο συντονισμός σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Το εθνικό μοντέλο Διαχείρισης Κρίσεων – Η παρουσίαση του στο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Σουδάν. 

Παράλληλα οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Κόμπος και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια καθώς η Ελλάδα έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να οργανώσει μια αποστολή απομάκρυνσης υπηκόων της από την περιοχή. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι θα υπάρξει βοήθεια για την εκκένωση των Κυπρίων μαζί με τους Έλληνας υπηκόους που βρίσκονται στο Σουδάν.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία του Σουδάν | Το Διαίρει και Βασίλευε των Βρετανών και οι εμφύλιοι σπαραγμοί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This