Σομαλία | Πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι της Σεμπάμπ
Defence Redefined
Published on 04/10/2022 at 15:02

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τοπικοί αξιωματούχοι, και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην κεντρική Σομαλία χθες Δευτέρα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Σεμπάμπ, την ημέρα που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε κορυφαίο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ Μουάλιμ Αλί, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χιράν, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες διέπραξαν επιθέσεις καμικάζι χρησιμοποιώντας δύο οχήματα γεμάτα εκρηκτικά στην Μπαλαντουένε περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ διευκρίνισε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας της πολιτείας Χιρσαμπέλ και αξιωματούχου αρμόδιου για τα οικονομικά, ενώ άλλοι δέκα και πλέον τραυματίστηκαν.

Για την επίθεση, με στόχο κυβερνητικό κτίριο, ανέλαβαν την ευθύνη οι τζιχαντιστές της Σεμπάμπ (“Νεολαίας”), οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και πολεμά εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για δεκαπέντε χρόνια.

Νωρίτερα χθες, η σομαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον θάνατο κορυφαίου ηγέτη της Σεμπάμπ, επικηρυγμένου για τρία εκατομμύρια δολάρια, σε αεροπορικό πλήγμα στον νότο. Θεωρείτο υποψήφιος για τη διαδοχή του ηγέτη του ασθενούς ηγέτη της Σεμπάμπ, του Άχμεντ Ντιρίγε.

Ο Αμπντουλάχι Γιάρε, συνιδρυτής του τζιχαντιστικού κινήματος, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV υπό τον συντονισμό του σομαλικού στρατού και των “διεθνών εταίρων του ως προς την ασφάλεια” το Σάββατο 1η Οκτωβρίου κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χαράμκα, διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM) επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή την 1η Οκτωβρίου εναντίον του δικτύου της Σεμπάμπ κοντά στην Τζιλίμπ, περίπου 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Μογκαντίσου.

Διαβάστε επίσης: Σομαλία | Τουλάχιστον 20 νεκροί καθώς η Σεμπάμπ κλιμακώνει τις ενέργειές της

Κατά την ανακοίνωση της AFRICOM, η αρχική αποτίμηση της διοίκησης είναι ότι το πλήγμα σκότωσε ηγέτη της Σεμπάμπ και ότι κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε. Μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στη Σομαλία τόνισε πως καταδικάζει την επίθεση της Σεμπάμπ στην Μπαλαντουένε, η οποία έβαλε στο στόχαστρο κυβερνητικούς αξιωματούχους που εργάζονται για να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή.

Αφότου εξελέγη τη 15η Μαΐου, ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, αντιμέτωπος με κλιμάκωση της δράσης της Σεμπάμπ, υποσχέθηκε να την εξαλείψει διεξάγοντας ολοκληρωτικό πόλεμο.

Τη 12η Σεπτεμβρίου ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωνε πως μέλη της Σεμπάμπ θα μπουν στο στόχαστρο προσεχών επιχειρήσεων και κάλεσε τον πληθυσμό να φυλάγεται σε τομείς της χώρας υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Εν μέσω της εξέγερσης της Σεμπάμπ, η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτρέψει τον λιμό που προκαλεί η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων στη Σομαλία.

Η Σεμπάμπ διώχτηκε από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου το 2011, αλλά οι πολεμιστές της παραμένουν εγκατεστημένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους.

Τον Μάιο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποκατασταθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, για να προσφερθεί βοήθεια στις επιχειρήσεις εναντίον της Σεμπάμπ, εγκρίνοντας αίτημα του Πενταγώνου. Ακύρωσε έτσι την απόφαση του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη της θητείας του, να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης: Αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ στη Σομαλία, η πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν, κατά της Αλ Κάιντα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This