Σολωμός Σολωμού | 26 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του από το Τουρκικό κράτος
Defence Redefined
Published on 14/08/2022 at 15:59

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Tάσου Ισαάκ. 

Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Πυρά δέχτηκαν και άλλοι άοπλοι διαδηλωτές και κυανόκρανοι με αρκετούς τραυματισμούς.

Ένας από τους δολοφόνους του Σολομώντος Σολωμού, ήταν και ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και “υπουργός”. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισε τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Ο ίδιος ο Κενάν Ακίν δήλωσε στο Πρώτο Θέμα το 2009 πως θα πυροβολούσε ξανά τον Σολωμό, αν και σε άλλες συνεντεύξεις αρνείται πως η δολοφονία έγινε από το δικό του όπλο. Επιπλέον, εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Διαβάστε επίσης: 24 Ιουνίου 2008 | Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού 12 χρόνια μετά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This