Σλοβακία | Αποχαιρετά τα MiG-29 – Οι φήμες για μεταφορά τους στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 19/08/2022 at 14:35

Η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία θα αποσύρει τα μαχητικά MiG-29 από την υπηρεσία μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

Μετά από τριάντα χρόνια, η υπηρεσία τους θα λήξει στα τέλη Αυγούστου. Μέχρι την άφιξη των 14 μαχητικών F-16C/D, τα οποία οι Σλοβάκοι παρήγγειλαν το 2018 στην πιο πρόσφατη διαμόρφωση Block 70/72, η παράδοση των οποίων είναι πιθανό να ξεκινήσει το 2024, η Πολωνία και η Τσεχία θα προστατεύουν του εναέριου χώρου της Σλοβακίας στο πλαίσιο συμφωνίας. Η Τσεχική Δημοκρατία θα φυλάει τους ουρανούς της Σλοβακίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τον επόμενο Απρίλιο, αποφασίστηκε ότι η Πολωνία θα προστατεύει τους ουρανούς της Σλοβακίας. Στη συνέχεια, ο υπουργός Mariusz Blaszczak συζήτησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, η Σλοβακία θα μπορέσει να καθηλώσει τα μαχητικά MiG-29. 

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν εμφανιστεί πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι η Σλοβακία ενδέχεται να παραδώσει τα MiG-29 της στην Ουκρανία. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και σοβιετικά άρματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εκείνη τη στιγμή. 

Μέχρι στιγμής, τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Χέγκερ έχει παραδώσει στην Ουκρανία αντιπυραυλικά συστήματα S-300 (σε αντάλλαγμα, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει αρκετές αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot στη Σλοβακία), σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η αξία τους είναι 69 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και ανταλλακτικών.

Διαβάστε επίσης: Σλοβακία | Γιατί στείλαμε τους S300 στην Ουκρανία – Δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ

Η σλοβακική βοήθεια προς την Ουκρανία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά άλλων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών 122 χιλ για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (Grad / RM-70). 

Η Μπρατισλάβα παρείχε επίσης στην Ουκρανία αργό πετρέλαιο και καύσιμα αεροσκαφών. Πρόσφατα, παραδόθηκαν τα πρώτα οβιδοβόλα “Zuzana 2” που αγοράστηκαν από την Ουκρανία και νωρίτερα, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17 και ένα Mi-2 από το πλεονάζων του Σλοβακικού Στρατού.  

Ωστόσο, λόγο του ότι η Σλοβακία παροπλίζει τα MiG-29 της, άρχισαν να εμφανίζονται φήμες ότι τα αεροσκάφη αυτά, θα παραδοθούν ή έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. 

Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, τόνισε σε δηλώσεις του ότι είναι το ΥΠΑΜ που θα αποφασίσει για την τύχη των MiG, διαψεύδοντας τις φήμες ότι η Σλοβακία παρέδωσε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι τα σλοβακικά MiG-29 δεν βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά σε αεροδρόμια της Σλοβακίας.

Όπως είπε ο υπουργός, η Σλοβακία εξετάζει επί του παρόντος τι θα κάνει μαζί τους, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με συμμάχους, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η Μπρατισλάβα θέλει να στηρίξει τρίτες χώρες για να μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τη μεταφορά όπλων στο Κίεβο. Ωστόσο, ο Σλοβάκος ΥΠΑΜ, επιβεβαίωσε το γεγονός της προγραμματισμένης απόσυρσης του MiG τον Αύγουστο.

Το σλοβακικό MiG-29 θα μπορούσε να είναι ελκυστικό για την Ουκρανία για δύο λόγους. Πρώτον, λειτουργούν και βρίσκονται σε γειτονική χώρα. Δεύτερον, προέρχονται από μια νεότερη έκδοση από τις άλλες και έχουν υποβληθεί σε μια αρκετά απλή διαδικασία αναβάθμισης που περιλαμβάνει κυρίως συστήματα πλοήγησης, συνδεσιμότητας και IFF για να φέρουν τα αεροσκάφη, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Η Σλοβακία αποχώρησε από στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία εξαιτίας του ψευδοκράτους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This