Σκόπια | Ξεκίνησε η ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα με την Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 21/04/2023 at 09:47

Ξεκίνησε η ανάπτυξη δυνάμεων της FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στα σύνορα των Σκοπίων και Ελλάδας, προκειμένου αυτή να συμβάλει αποτελεσματικότερα στη διαχείριση των συνόρων των Σκοπίων σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ανάπτυξη της FRONTEX ξεκίνησε από τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, όπου περίπου 100 αστυνομικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μαζί με Σκοπιανούς αστυνομικούς θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Αργότερα αναμένεται ανάπτυξη της FRONTEX και στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία και την Αλβανία.

Η εν λόγω κοινή επιχείρηση προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2024 με δυνατότητα επέκτασής της και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε είναι να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές των Σκοπίων όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων και στη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, της διερεύνησης και της αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και της συλλογής και ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της ταυτοποίησης ενδεχομένων κινδύνων και απειλών.

Στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Όλιβερ Σπάσοφσκι σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτή της FRONTEX στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι το κρατίδιο δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και προσέθεσε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας απαιτούν προσέγγιση εταιρικής σχέσης και κοινή απάντηση.

Τα Σκόπια είναι το πέμπτο κράτος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η FRONTEX αναπτύσσει δυνάμεις, μετά την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη της FRONTEX στα Σκόπια υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2022 στην πρωτεύουσα, κατά την επίσκεψη, τότε, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Ιταλία | Αυστηρότεροι κανόνες για τους μετανάστες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This