ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού, ο θάνατος του στρατιώτη Θανάση Νικολάου – Νέα δεδομένα στην υπόθεση
Defence Redefined
Published on 17/06/2021 at 10:46

Νέα δεδομένα, προκύπτουν τις τελευταίες μέρες, στην υπόθεση του αδόκητου θανάτου, του στρατιώτη Θανάση Νικολάου στη Λεμεσό, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” και τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, “το αποτέλεσμα της εξέτασης του υοειδούς οστού στην Αθήνα επισφράγισε αυτό που τόσα χρόνια φώναζε η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα, ότι ο θάνατος του παιδιού της οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού.”

Αυτό ακριβώς, είναι το συμπέρασμα της παθολογοανατόμου της οικογένειας Δήμητρας Καραγιάννη,  η οποία εξέτασε τα οστά του Νικολάου, μαζί με τον καθηγητή Εμανουήλ Αγαπητό εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, όπως όριζε και το σχετικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. 

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, το έγκλημα πλέον, κατά τον κ. Λουκαΐδη, πρέπει να έγινε από άτομο με επιρροή και πρέπει τώρα η Νομική Υπηρεσία να ζητήσει από την Αστυνομία να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης και να διενεργήσει νέες έρευνες προς εντοπισμό των ενόχων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τους ποινικούς ανακριτές, έκαναν λόγο για απροσδιόριστα αίτια ή παρέπεμπαν σε πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας, θεωρώντας ότι πρόκειται για αυτοκτονία. 

Η μητέρα του στρατιώτη Θανάση Νικολάου, ανέφερε στον “Φ”: Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους διεφθαρμένους που με έφεραν σ’ αυτή τη θέση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για ν’ αποδείξω ότι σκοτώθηκε το παιδί μου; Ενώ για την εξέταση του οστού χρειάζονταν μόνο δυο βδομάδες τελικά πέρασαν σχεδόν έξι μήνες».

Υπενθυμίζουμε ότι, η εκταφή του οστού του 26χρονου έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2020 και παρόλο που απαιτούνταν δύο βδομάδες μόνο για την εξέτασή του, χρειάστηκαν τελικά έξι μήνες, αφού το οστό καθυστέρησε να μεταφερθεί σε εργαστήριο στην Ελλάδα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ο Νικολάου επέστρεφε στην μονάδα του μετά από διανυκτέρευση. Την ίδια μέρα, στέλεχος της Ε.Φ επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο. Ο εθνοφρουρός μετά από έρευνες της Αστυνομίας, εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, διεξήγαγε την νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Ο ίδιος αποφανθεί ότι ο θάνατος του 26χρονου προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari. 

Έξι χρόνια μετά (σ.σ το 2011), το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίστηκε επίσης, ο Μάριος Ματσάκης, ως ο ιατροδικαστής της υπόθεσης. Στις 27 Απριλίου το 2012, ο Μάριος Ματσάκης ετοίμασε τη γνωμάτευσή του, στην οποία σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις επισφαλείς και μη αποδεκτές. Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου δεν έπρεπε να αποκλεισθεί.

Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, οι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. 

Η υπόθεση δεν πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης αφού στις 24 Φεβρουαρίου του 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, απεφάνθει ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα και επιδίκασε 32.000 ευρώ για την οικογένεια του Νικολάου.

Διαβάστε επίσης: Δεν αποκλείεται να ξανανοίξει η υπόθεση του εθνοφρουρού Νικολάου – Σήμερα η εκταφή των οστών του

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This