Σερβία | Σε συζητήσεις για την προμήθεια γαλλικών μαχητικών Rafale και τουρκικών UCAV Bayraktar TB2
Defence Redefined
Published on 11/04/2022 at 15:00

Σε συνομιλίες για την αγορά τουλάχιστον 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, βρίσκεται η Σερβία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πλαίσιο της άσκησης “Fire Shield 2022”.

Συγκεκριμένα, η Σερβία συζητά με τη Γαλλία και μπορεί να προμηθευτεί έως και 24 Rafale της Dassault Aviation SA, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Avia Pro.

“Διαπραγματευόμαστε μαζί τους εδώ και ένα χρόνο για την αγορά 12 νέων Rafales και διαπραγματευόμαστε επίσης με μια άλλη χώρα για την αγορά 12 μεταχειρισμένων Rafales”, δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να εκσυγχρονίσει τον στόλο του που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και 30 παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.

Η Σερβία επιδιώκει επίσης να αγοράσει τουρκικής κατασκευής Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα μάχης (Unmanned Combat Air Vehicle – UCAV) τύπου Bayraktar ΤΒ2, είπε επίσης ο Σέρβος Πρόεδρος. Μάλιστα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προμηθεύσει “επειγόντως” τα εν λόγω UCAV.

“Πριν από δύο ημέρες, σε συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πήρα την υπόσχεσή του ότι μπορούμε να προλάβουμε την ουρά και να έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε τα τουρκικά Bayraktar πριν από άλλους που παρήγγειλαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, είπε. Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να αγοράσουν μια παρτίδα 12 UCAV TB2 Bayraktar από την Τουρκία, ενώ η Σερβία έχει ήδη παραλάβει κινεζικής κατασκευής UCAV τύπου Rainbow CH-92A από το 2020.

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι το Βελιγράδι δεν προτίμησε να προμηθευτεί ρωσικής προέλευσης συστήματα, παρότι με τη Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. 

Διαβάστε επίσης: Saab | Συμβόλαιο από τη Φινλανδία για προσομοιωτές εκπαίδευσης μάχης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This