Σερβία – Κόσοβο | Συμφωνία με αστερίσκους στο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο
Defence Redefined
Published on 28/02/2023 at 10:51

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου ενέκριναν τη Δευτέρα μια συμφωνία υποστηριζόμενη από τη Δύση για τον τερματισμό πολλών μηνών πολιτικών κρίσεων και την εξομάλυνση των σχέσεών τους μακροπρόθεσμα. 

Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες συνομιλίες για την εφαρμογή της, επεσήμανε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. Και οι δύο χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, η οποία τους είπε ότι πρέπει πρώτα να λύσουν τις διαφορές τους.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της ΕΕ

Το έγγραφο των 11 σημείων αναφέρει συγκεκριμένα, χωρίς να προδικάζει την αναγνώριση του καθεστώτος του άλλου, ότι καμία πλευρά δεν θα καταφύγει στη βία για να επιλύσει μια διαφορά, ούτε θα επιδιώξει να αποτρέψει την ένταξη της άλλης στην ΕΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς -κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα του Κοσόβου.

Τα μέρη αναπτύσσουν κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ τους στη βάση ίσων δικαιωμάτων. Και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν αμοιβαία τα αντίστοιχα έγγραφα και τα εθνικά τους σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, διπλωμάτων, πινακίδων κυκλοφορίας και τελωνειακών σφραγίδων, σύμφωνα με το άρθρο 1.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Σε ένταση η περιοχή – Οδοφράγματα, πυροβολισμοί και κατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών

Η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε κανέναν διεθνή οργανισμό, αναφέρει το άρθρο 4. Το σχέδιο, ωστόσο, καλεί επίσης και τα δύο μέρη να διασφαλίσουν ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιαχείρισης για τη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο και ικανότητα παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για οικονομική υποστήριξη από τη Σερβία.

Η Πρίστινα ήταν απρόθυμη να επιτρέψει στην πλειοψηφία των σερβικών δήμων του Κοσόβου να ενωθούν σε μια ένωση που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, φοβούμενη τη δημιουργία ενός αποσχισμένου θύλακα που θα υπονόμευε την κυριαρχία της.

Η ΕΕ προωθεί τώρα την ιδέα ως μέρος του σχεδίου της. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, και άλλα επίμαχα ζητήματα, αναμένεται να αποτελέσουν μέρος ενός παραρτήματος για την εφαρμογή της συμφωνίας και των προηγούμενων δεσμεύσεων. Ο Μπορέλ είπε ότι το παράρτημα ήταν αναπόσπαστο μέρος της νέας συμφωνίας, αλλά δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί.

Είπε ότι θα συγκαλέσει άλλη μια συνάντηση ηγετών τον επόμενο μήνα με στόχο την οριστικοποίηση του παραρτήματος. Ο Μπορέλ είπε ότι οι επόμενες συνομιλίες θα γίνουν στα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου και προέβλεψε επιτυχία πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να βρεθούν στις 18 Μαρτίου στα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης: Αρχίζει η άρση των οδοφραγμάτων από τους Σέρβους στο Κόσοβο

Οι αντιδράσεις Βούτσιτς-Κούρτι

Στη συνέχεια, ο Βούτσιτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις ελπίδες για γρήγορη εφαρμογή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, τόνισε ότι δεν κάνει παραχωρήσεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία.

Απέρριψε τις συνομιλίες ως “τίποτα το ιδιαίτερο” και, ενώ συμφώνησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, επέμεινε ότι δεν έχουν οδικό χάρτη και πρέπει να καθίσουν και να δουλέψουν πάνω στον οδικό χάρτη.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ήταν πιο θετικός και είπε ότι θα ήταν έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία αν ήταν ο Βούτσιτς. Η συμφωνία καθιερώνει πλήρως την ισότητα μεταξύ των μερών, τη συμμετρία και την καλή γειτονία, είπε, ενώ πιστεύει  ότι βρίσκονται σε σωστό δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και σε μονόδρομο για καλή ευρωπαϊκή γειτονία.

Ο Βούτσιτς είπε ότι είχε επιμείνει στην ανάγκη σύνδεσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο και δεν θα υποχωρήσει στην αναγνώριση των εγγράφων του Κοσόβου μέχρι να συμβεί αυτό.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ ζητά ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This