Σερβία | Επίσημο αίτημα για επιστροφή του στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο – Επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Πρίστινα
Defence Redefined
Published on 16/12/2022 at 15:45

Επίσημο αίτημα για την επιστροφή του σερβικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσοβο αποφάσισε να υποβάλει η κυβέρνηση της Σερβίας το βράδυ της Πέμπτης (15/12).

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό συμβούλιο έλαβε την εν λόγω απόφαση με ομοφωνία σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην απόφαση αυτή η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο “KFOR” να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού – εκατοντάδων μέχρι χιλίων – Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR, ενώ παραδόθηκε σήμερα το πρωί από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά, επίσημο αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική χρήση του δικαιώματος αυτού από άλλους. Εκτίμησε, όμως, ότι το αίτημα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Συνεχίζεται η ένταση με την Σερβία – Την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων ζητά η ΕΕ

Η ηγεσία του Κοσόβου υπέγραψε επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έγγραφο υπέγραψαν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ο πρόεδρος της Βουλής Γκλάουκ Κονιούφτσα και ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι.

Η επίσημη αίτηση από το Κόσοβο για την ένταξη στην ΕΕ επιδόθηκε χθες στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 αφού προηγουμένως, το 1999, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Πέντε χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος ενώ δεν κατάφερε να γίνει και μέλος του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Ο διαμεσολαβητής της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ την Τρίτη, επισκέφθηκαν την Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, ενώ αργότερα βρέθηκαν και στο Βελιγράδι.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Σερβία | Συμφωνία για τερματισμό της διένεξης με τις πινακίδες κυκλοφορίας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανιών από το 1971, όταν συμφωνήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) και τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε χθες από την Πρίστινα ότι η πρόταση αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις που θα βλάψουν τον διάλογο.

Ο Εσκομπάρ κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επιτραπεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, που συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ήταν σαφής και για το αίτημα της Σερβίας να έχει στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο επιστροφής σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσόβου, το οποίο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Σερβία | Άρχισαν οι συνομιλίες Πρίστινας – Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This