Ρωσία προς Λιθουανία | “Η απάντηση μας για το Καλίνινγκραντ δεν θα είναι μόνο διπλωματική”
Defence Redefined
Published on 22/06/2022 at 14:48

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας, αφού το κράτος της Βαλτικής εμπόδισε τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις περιλαμβάνουν μηχανήματα κατασκευής, εργαλειομηχανές, χάλυβα και άλλα σιδηρούχα μεταλλεύματα, και άλλο βιομηχανικό εξοπλισμό, ενώ περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα είδη πολυτελείας. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα πρέπει πλέον να ταξιδεύουν δια θαλάσσης, κάτι που ανεβάζει το κόστος της μεταφοράς.

Το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας επανέλαβε πως δεν έχει επιβάλει μονομερείς περιορισμούς και πως είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της ΕΕ και δη βάσει των κυρώσεων της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο και επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να αποστείλει ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Μόσχα απειλεί λέγοντας “πως θα απαντήσει”. Η απάντηση της Μόσχας στην απαγόρευση από τη Λιθουανία της διέλευσης αγαθών προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, αλλά και πρακτικής φύσεως, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ, που οδήγησαν τη Λιθουανία στο να μπλοκάρει τη διέλευση κάποιων προϊόντων από την ηπειρωτική Ρωσία στο Καλίνινγκραντ, είναι “απολύτως απαράδεκτες” και ότι η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα ως αντίποινα.

Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ είναι το δυτικότερο έδαφος της Ρωσίας και το μόνο τμήμα της χώρας που περιβάλλεται από κράτη της ΕΕ. Από τη Δευτέρα το CNN είχε αναφέρει πως οι Λιθουανικοί Σιδηρόδρομοι, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία, δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση τρένων με αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ουκρανικός στρατός καταναλώνει 5-6 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού ημερησίως – Η αντιστοιχία σε πυροβόλα 155 χιλ

Η στρατηγική σημασία και τα πυρηνικά του Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ αποτελούσε επί σειρά ετών μια βαριά στρατιωτικοποιημένη περιοχή, κλειστή προς τους ξένους. Έχει πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων, η πλειοψηφία των οποίων ζει στην ομώνυμη πρωτεύουσα. Το λιμάνι της περιοχής είναι το δυτικότερο λιμάνι στη ρωσική επικράτεια και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένο από πάγο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στον θύλακα βρίσκεται και ο “διάδρομος Suwalki”, η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Καλίνινγκραντ είναι επίσης το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Το 2002, η ΕΕ και η Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για ανοιχτή πρόσβαση της Ρωσίας προς το Καλίνινγκραντ, πριν από την ένταξη της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Πλέον η Ρωσία αναφέρει πως η συμφωνία αυτή, του 2002, έχει παραβιαστεί.

Η σημασία του Καλίνινγκραντ έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τη Ρωσία με την προγραμματισμένη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε πριν λίγο καιρό πως με τα ενταξιακά σχέδια της Συμμαχίας, “δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα μη πυρηνικό καθεστώς στη Βαλτική. Η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί”.

Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, αλλά το 2018 η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε εκσυγχρονίσει σημαντικά ένα καταφύγιο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην περιοχή, βασιζόμενο στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λιθουανία προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφός της. Παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθεί η ασφάλεια του διαδρόμου Suwalki που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Δύση, η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τον διάδρομο αυτό αποκόπτοντας τις χώρες της Βαλτικής από τους συμμάχους τους προς τον Νότο.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των πυρηνικά οπλισμένων μελών του ΝΑΤΟ, ωθώντας τον κόσμο στο χείλος μιας σύγκρουσης άνευ προηγουμένου.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | «Στο Σεβεροντονέτσκ κρίνεται η τύχη του Ντονμπάς», λέει ο Ζελένσκι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This