Ρωσία | Ο Πούτιν παρακολούθησε άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 27/10/2022 at 09:23

Σε δοκιμή πυρηνικής απάντησης σε πυρηνική επίθεση εναντίον της προχώρησε η Ρωσία εν μέσω αλληλοκατηγοριών από Μόσχα και Κίεβο για πιθανή επικείμενη χρήση της αποκαλούμενης βρώμικης βόμβας.

Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιλάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev. 

Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε από το Αρχαγκέλσκ με στόχο στην Χερσόνησο Kαμτσάτκα κι ένας βαλλιστικός Sineva από την θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ στην άσκηση το διηπειρωτικό βομβαρδιστικό TU95 προχώρησε στην χρήση πυραύλων Κρουζ.

Σύμφωνα με το Euronews, χρησιμοποιήθηκαν εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες στρατηγικές δυνάμεις αποτροπής.

Την όλη επιχείρηση παρακολούθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης κι ενημερώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου όλοι οι πύραυλοι βρήκαν με απόλυτη ακρίβεια τους στόχους τους, έχοντας εντοπίσει τα χαρακτηριστικά τους.

Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία | Στρατιωτικά αεροσκάφη της χώρας έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα

Πρόκειται για την δεύτερη τους είδους άσκηση την τρέχουσα χρονιά. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, μόλις πέντε ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε συνάντηση με τους αρχηγούς πληροφοριών πρώην σοβιετικών χωρών, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί ουκρανικών σχεδίων για βρώμικη βόμβα”.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε νωρίτερα ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει “βρώμικη βόμβα”. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει δραστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει “βρώμικη βόμβα”, δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό.

Το ζήτημα συζητήθηκε προχθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Steadfast Noon | Αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε σενάρια πυρηνικών απειλών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This