Ρωσία | Κάμερες αναγνώρισης προσώπου για εντοπισμό φυγόστρατων – Ισόβια σε καταδικασθέντες για εσχάτη προδοσία
Defence Redefined
Published on 19/04/2023 at 08:15

Οι αρχές της Μόσχας χρησιμοποιούν το εκτεταμένο σύστημα με κάμερες αναγνώρισης προσώπου, που έχει η ρωσική πρωτεύουσα για να εντοπίσουν νεαρούς στρατεύσιμους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατολογίας της πόλης.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα νόμο, που αυστηροποιεί τους περιορισμούς για αυτούς, που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση και προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων στρατολόγησης, αντί την παράδοσή τους κατ’ ιδίαν από το τοπικό γραφείο στρατολογίας ή μέσω κάποιου υπαλλήλου.

Τα μέτρα θα δυσκολέψουν χιλιάδες άνδρες ηλικίας 18-27 ετών οι οποίοι, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τους αξιωματικούς της στρατολογίας, που προσπαθούν να τους αναγκάσουν να εκτίσουν την 12μηνη υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, καθώς και αυτούς που καλούνται να υπηρετήσουν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της επιστράτευσης που ανακοινώθηκε πέρυσι.

Το 2017, η υπηρεσία Τεχνολογιών Πληροφορίας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι πάνω 3.000 κάμερες παρακολούθησης στην πόλη έχουν συνδεθεί σε σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Ηλεκτρονικές θα είναι στο εξής οι κλήσεις επιστράτευσης

“Πράσινο φως” στην επαναφορά ποινής ισοβίων για εκείνους, που καταδικάζονται για προδοσία, έδωσαν χθες οι Ρώσοι βουλευτές στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας, αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, να ενταθεί η τιμωρία των αντιφρονούντων και των θεωρούμενων ως προδοτών.

Η ρωσική κάτω βουλή, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε επίσης την αύξηση των ανώτατων ποινών για μια σειρά αδικήματα τρομοκρατίας και σαμποτάζ και εισήγαγε έναν νέο νόμο που τιμωρεί όσους βοηθούν να εκτελεστούν νομικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών, που δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία με φυλάκιση που φτάνει τα πέντε χρόνια.

Η κίνηση είναι μια άμεση απάντηση στην έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εντάλματος σύλληψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα σε σχέση με το μεταφορά ουκρανόπουλων στη Ρωσία.

Οι τροπολογίες, που θα πρέπει να εγκριθούν από την άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προτού υπογραφούν από τον Πούτιν και γίνουν νόμος, έγιναν καθώς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι ρωσικές αρχές εντείνουν την εκστρατεία τους για καταστολή των λίγων αντιπολιτευόμενων φωνών που παραμένουν στη χώρα. 

Η προηγούμενη ανώτατη ποινή για προδοσία ήταν 20 έτη.

Προχθές Δευτέρα δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον πολιτικό ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά σε κάθειρξη 25 ετών για προδοσία και άλλες κατηγορίες, στην πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί σε επικριτή του Κρεμλίνου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Η Ρωσία λέει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να προστατευθεί η χώρα από την παρείσφρηση των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο | Επιβολή κυρώσεων σε Κύπριους “οικονομικούς μεσάζοντες” των Ρώσων ολιγαρχών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This