Ρωσία | Η Μόσχα αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της – Δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Σερβία
Defence Redefined
Published on 09/08/2022 at 12:30

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες την αναστολή των προγραμματισμένων αμερικανικών επιθεωρήσεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο της συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty) – μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.

Η Μόσχα αναγκάστηκε “να καταφύγει σε αυτό το μέτρο ως αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσινγκτον ότι θα επιδιώξει αναπόφευκτα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα”, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι όροι που προτείνει η Ουάσινγκτον “δημιουργούν μονομερή πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και ουσιαστικά στερούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα διεξαγωγής επιθεωρήσεων σε αμερικανικό έδαφος”, συμπληρώνει.

Το Κρεμλίνο ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αμερικανική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση της συνθήκης “New START” και ότι, εφόσον εκπνεύσει το 2026 χωρίς να αντικατασταθεί, η παγκόσμια ασφάλεια θα αποδυναμωθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Αρνείται τις κατηγορίες για ανάμειξη της στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας

Ακόμα, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Σερβία.

Ο Αλεξάντερ Μποτάν Καρτσένκο δήλωσε σύμφωνα  με το sm.news, ότι η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Σερβία απασχολεί Βελιγράδι και Μόσχα, ενώ ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Σερβία είναι κυρίαρχη υπόθεση του Βελιγραδίου και θέμα της ίδιας της Ρωσίας, ενώ όσον αφορά το κοινό ανθρωπιστικό κέντρο, υπάρχει και λειτουργεί για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Η Σερβία είναι μια φίλη χώρα και το Βελιγράδι “απορρίπτει θεμελιωδώς τις αντιρωσικές κυρώσεις”, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος και υπενθύμισε τη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου σε πιο ευνοϊκή τιμή. 

Ο πρέσβης τόνισε δε, ότι η Ρωσία διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα της Σερβίας. Τέλος, πρόσθεσε ότι οι χώρες συνεχίζουν τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin ανακοίνωσε ότι η χώρα του αρνείται να μπει σε σύγκρουση με τη Ρωσία και να γίνει το “πεζικό του ΝΑΤΟ”.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Ρωσία – Τουρκία | Συνεργασία για την “εξόντωση των τρομοκρατών” στη Συρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This