Ρωσία | Ακόμη μια κρίση στα σύνορα Κιργιστάν – Τατζικιστάν προβληματίζει την Μόσχα
Defence Redefined
Published on 15/09/2022 at 18:00

Η Ρωσία καλεί το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν να λάβουν μέτρα για να ομαλοποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα και να αποτρέψουν προκλήσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι η ρωσική πλευρά παρακολουθεί στενά την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα Κιργισίας – Τατζίκ, η οποία κλιμακώθηκε ξανά το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου ως αποτέλεσμα ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ συνοριοφυλάκων. 

Η ίδια ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των Προέδρους της Κιργισίας και του Τατζικιστάν, η Ρωσία καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει η κατάσταση στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο και από κοινού να αποτραπεί κάθε είδους πρόκληση.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα επανέλαβε την ετοιμότητά της να βοηθήσει τα μέρη στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στα ζητήματα των συνόρων. 

Η Ζαχάροβα κατέληξε λέγοντας ότι η Ρωσία εκφράζει την ετοιμότητά της να βοηθήσει τα μέρη να βρουν μια μακροπρόθεσμη αμοιβαία αποδεκτή λύση στα συνοριακά ζητήματα, χρησιμοποιώντας την πλούσια εμπειρία της στην οριοθέτηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της από την Κεντρική Ασία.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Κιργιζίων και Τατζίκιων συνοριοφυλάκων την Τετάρτη. Τα σύνορα Τατζικιστάν-Κιργιστάν έχουν μήκος πάνω από 980 χιλιόμετρα, με δεκάδες αμφισβητούμενα τμήματα να παραμένουν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 660 χιλιόμετρα μεταξύ των δύο χωρών έχουν εντοπιστεί και συμφωνηθεί στη διαδικασία οριοθέτησης και οριοθέτησης. Σε ορισμένες περιοχές, κατά καιρούς προκύπτουν διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών.

Διαβάστε επίσης: Καζακστάν | Βίαιες διαδηλώσεις και παραίτηση κυβέρνησης – Έκκληση του Προέδρου για Ρωσική βοήθεια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This