Πόλεμος στην Ουκρανία | Περιορισμένη παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Defence Redefined
Published on 15/03/2023 at 11:15

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία-ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 60 ημέρες, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι εμμένει σε μια παράταση 120 ημερών, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου τη στηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί την Δευτέρα ότι θα επιτρέψει την ανανέωση της συμφωνίας, αλλά για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης παράτασης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει ακέραιη.

Ο ανεπίσημος διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των πλευρών που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεχίζεται σε ό,τι αφορά την παράταση της, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ χθες , προσθέτοντας ότι οι διά ζώσης συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με όλες τις πλευρές. 

Η συμφωνία, που είχε ανανεωθεί για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, ισχύει μέχρι τις 18 Μαρτίου. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς μπορεί να παραταθεί η συμφωνία για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης ανανέωσης της. Η Τουρκία δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ η Ουκρανία είπε ότι θα εμείνει στους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγουμένως.

Σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία συμφώνησε να στηρίξει μια παράταση 60 ημερών της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο. 

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι παρόλο που η Δύση δεν έχει στοχοποιήσει απευθείας τις εξαγωγές γεωργικών της προϊόντων, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές, τις μεταφορές και τις εταιρείες ασφάλισης την εμποδίζουν να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά – Κατηγορίες για χτύπημα σε πλοία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This