Πόλεμος στην Ουκρανία | Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την Μαριούπολη – “Κοντά σε συμφωνία Ρωσία – Ουκρανία” λέει ο Τσαβούσογλου
Defence Redefined
Published on 21/03/2022 at 10:00

Το Κίεβο απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας το τελεσίγραφο της Ρωσίας για να παραδοθεί η Μαριούπολη στις ρωσικές δυνάμεις.

Τις πρώτες πρωινές ώρες έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στην ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του euronews.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν στις θέσεις τους ως προς τέσσερα βασικά σημεία και ανέφερε την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί “αποναζιστικοποίηση” και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν. Αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θεωρεί ότι οι θέσεις επί στρατηγικών θεμάτων όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς δεν έχουν προσεγγίσει αρκετά για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η ανασκόπηση της σύγκρουσης 20 μέρες μετά

Για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισε χθες Κυριακή να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

“Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες”, επεσήμανε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

“Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους”, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και περίπου 100 Ουκρανοί τεχνικοί που εργάζονταν σε αυτό τότε εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, όπου βρίσκονται πυρηνικά απόβλητα μετά το δυστύχημα του 1986, του χειρότερου στην Ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία | Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων – Συνεχίζονται οι συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης

Η ομάδα που άλλαξε ήταν η ίδια που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό από την προηγουμένη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο έναν από τους πυλώνες της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, δηλαδή το προσωπικό να μην αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις υπό υπερβολική πίεση.

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ίδιος σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα του ρωσικού εχθρού βομβαρδισμού, μια δεξαμενή με αμμωνία χωρητικότητας 50 τόνων υπέστη ζημιά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τον πληθυσμό της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Άρνηση της Ελλάδας για αποστολή πρόσθετης αμυντικής βοήθειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This