ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία | Ψηφίστηκε το νομικό πλαίσιο για την αυτονόμηση της
Defence Redefined
Published on 24/04/2021 at 08:03

Η Ολομέλεια της Βουλής στην τελευταία της συνεδρία πριν την διάλυση της ψήφισε το νομοσχέδιο για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 1 αποχή. Με περίπου τον ίδιο συσχετισμό ενέκρινε και τους κανονισμούς που συνθέτουν το νομικό πλαίσιο για την αυτονόμηση.

Προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία, στον σχετικό κανονισμό, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με την οποία αφαιρέθηκε η συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου στο αρμόδιο όργανο για προαγωγές μέχρι και το βαθμό Πυραγού, ήτοι το Συμβούλιο Κρίσης, ώστε να διατηρηθεί η αυτονομία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.   Η τροπολογία «πέρασε» με 35 ψήφους υπέρ και  3 αποχές όπως εγκρίθηκε και ο σχετικός κανονισμός.

Διαβάστε επίσης: Προωθείται η ψήφιση του νομικού πλαισίου για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε ότι με 5 νομικά κείμενα (νομοσχέδια και κανονισμούς), ρυθμίζεται ένα  ζήτημα που χρονίζει. Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με συνεργασία και αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος της Πυροσβεστικής από την Αστυνομία με την Πυροσβεστική να γίνεται σώμα κατά τον τρόπο που υπάρχει στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική γίνεται πιο ευέλικτη και δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση του νομικού πλαισίου την Επιτροπή Νομικών βλέπαμε τη μεγάλη εικόνα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι το αίτημα για αυτονόμηση της πυροσβεστικής χρονολογείται. Παρατήρησε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σε εκκρεμότητα ζητήματα και έκανε έκκληση όπως οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αποβούν αληθείς.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η Πυροσβεστική έχει προσφέρει τα μέγιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις και με ψηλό βαθμό επικινδυνότητας και ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το αίτημα της αυτονόμησης. Πρόσθεσε πως πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Ο Βουλευτής του κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας εισηγήθηκε να ενταχθεί στο αυτόνομο σώμα της Πυροσβεστικής και η Πολιτική Άμυνα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει σειρά από προβλήματα, εξέφρασε την άποψη ότι η αυτονόμηση δεν θα λύσει τα προβλήματα, αναφέροντας ως πρώτο τη στελέχωση και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει τα νομοθετήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΜΦ

Διαβάστε επίσης: 

Πυροσβεστική | Η ανασκόπηση του 2020 και η ανταπόκριση σε χιλιάδες κλήσεις – ΠΙΝΑΚΕΣ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This