ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πυρκαγιές Ελλάδα | Η κατάσταση στο μέτωπο – Περεταίρω ενισχύσεις από Αίγυπτο, Ισπανία, Ελβετία – VIDEO
superadmin
Published on 07/08/2021 at 15:53

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση σήμερα του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά η εικόνα των πυρκαγιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται  55 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “αντιμετωπίσουμε αρκετά μέτωπα, όπως και ένα πολύ σημαντικό στη Φωκίδα, ενώ στις υπόλοιπες πυρκαγιές αντιμετωπίζουμε διαρκώς αναζωπυρώσεις”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Ν. Χαρδαλιάς στην πυρκαγιά της Πάρνηθας οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν μικρά μέτωπα που αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής άμεσα. 

“Καταφέραμε να ανακόψουμε το μέτωπο που πέρασε την Εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας χθες το βράδυ, ενώ βελτιώνεται διαρκώς η κατάσταση στον Άγιο Στέφανο και στο Πευκόφυτο. Στην περιοχή επιχειρούν 856 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ. Επίσης, επιχειρούν 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα της αεροπορίας Στρατού.” ανέφερε ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Τμήμα Δασών | Μεταστάθμευση στη Βάση της Σούδας – Φωτογραφίες

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε αναφέροντας ότι “Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.” 

Σημειώνουμε επίσης ότι μεταξύ των λοιπών μέσων είχαμε και την διάθεση των ειδικά διασκευασμένων πυροσβεστικών αρμάτων Leopard 1A5 χθες, από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). 

Τα υπόψη άρματα τα οποία έχουν διασκευαστεί από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού, έχουν χωρητικότητα δεξαμενής 12,5 τόνων νερού ή επιβραδυντικού υγρού και εμβέλεια ρίψης 35 μέτρων από τον εγκατεστημένο πυροσβεστικό αυλό στην οροφή τους.  

Ο υφυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι “Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχειρούν 4 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη, μαζί με το BERIEV-200”.

Πέραν τούτων επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα, ενώ το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας. 

Στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές Ελλάδα | Σε Ωρωπό και Θρακομακεδόνες, επιχειρεί το Σάββατο η κυπριακή αποστολή

Ενισχύσεις 

Ενισχύσεις στέλνει η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Ελβετία. 

Συγκεκριμένα μετά από εντολή του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι η Αίγυπτος θα διαθέσει δύο ελικόπτερα τύπου Chinook με τον εξοπλισμό τους. 

Το Chinook το οποίο ήδη επιχειρεί στις πυρκαγιές ως μέσο της Αεροπορίας Στρατού μπορεί να φέρει κάδο νερού ή επιβραδυντικού υγρού εώς και περίπου 7,5 τόνων.

 

Η Ισπανία και η Ελβετία θα διαθέσουν ένα Canadair και τρία ελικόπτερα αντίστοιχα.

Απώλειες Υγείας

Από τις πυρκαγιές μέχρι στιγμής που μαίνονται από τις 02 Αυγούστου έχει χάσει την ζωή του ένας άνδρας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ μερικές δεκάδες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκαύματα. Σοβαρότερη είναι η κατάσταση των δύο εθελοντών πυροσβεστών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο εθελοντές πυροσβέστες έχουν εισπνευστικά εγκαύματα.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει έγκυρα και αντικειμενικά. Ας ευχηθούμε όλες οι πυρκαγιές σύντομα να τεθούν υπό έλεγχο και να μην θρηνήσουμε την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών.

*Φωτογραφία τίτλου: © ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Αποστολή Πυροσβεστικής και Πολιτικής Άμυνας σε Ελλάδα – Φωτογραφίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This