Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου | Προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας – Αντιμετώπιση κοινών απειλών
Defence Redefined
Published on 06/10/2022 at 13:12

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στη Βενετία, η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου (ADRION). Στη Σύνοδο συμμετείχαν o Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), Σλοβενίας, κ. Μαριάν Σάρετς (Marjan Šarec), Κροατίας κ. Μάριο Μπάνοτζιτς (Mario Banožić), Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Raško Konjević) και Αλβανίας κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi).

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό Ομόλογό του, κ. Γκουερίνι, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κοινή ανακοίνωση

Οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών της συνόδου, στη συνέχεια εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η συνεργασία εδράζεται στον πλήρη αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Υπενθυμίζεται η σημασία της συνεργασίας στο πλαίσιο της ADRION, ως επιτυχές παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας η οποία εγκαθιδρύθηκε το 2004 και βασίζεται: στην συμπεριληπτικότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό συμφέρον για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην λεκάνη Αδριατικής και Ιονίου.

Αναγνωρίσαμε και εξήραμε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την Πρωτοβουλία ADRION κατά την περίπου εικοσαετή περίοδο συνεχών δραστηριοτήτων και δέσμευσης της για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, και την πλήρη επίγνωση της καταστάσεως ασφαλείας στη Λεκάνη Αδριατικής – Ιονίου.

Εκτιμήσαμε την πολύτιμη συνεισφορά που προσέφερε η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) ως εργαλείο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε κύριους τομείς πολιτικής προς όφελος όλης της περιοχής.

Αναγνωρίζεται η επιτακτική ανάγκη να ανταπεξέλθουν τα μέλη σε ένα αυξανόμενο εύρος προκλήσεων και κινδύνων της θαλάσσιας ασφάλειας και να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές που επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Τονίστηκε η σημασία της διατήρησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών, για να επιτευχθεί ένα βελτιωμένο επίπεδο ναυτικής ασφάλειας και να ενισχυθεί η κοινή ικανότητα για παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών, Έρευνας και Διάσωσης και Ανάπτυξης Δυνατοτήτων.

Η ADRION, μέσω και του επιχειρησιακού της στοιχείου, της ναυτικής δύναμης «On Call Maritime Force» (OCMF), έχει αποδειχθεί αξιόπιστο εργαλείο για την προώθηση της εκπαίδευσης, της ενσωμάτωσης, της ανάπτυξης δυνατοτήτων, της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την επίτευξη αξιόπιστης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, όταν ενεργοποιείται και την επίτευξη Ναυτικής Προστασίας και τεχνογνωσίας για το περιφερειακό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Ενθαρρύνονται επίσης οι αρχηγοί του ναυτικών των μελών, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αναθεωρηθείσης από τα κράτη – μέλη Τεχνικής Διευθέτησης, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την προβολή της πρωτοβουλίας, να προωθήσουν και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τα διδάγματα που αποκόμισαν εντός της ADRION σε φόρουμ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, να ενισχύσουν την αξιοποίηση δυνατοτήτων, διερευνώντας την υλοποίηση της αντίληψης «συνένωσης και κοινής χρήσης» στα εθνικά μέσα, ώστε να εντοπίσουν και να αναπτύξουν κοινές απαιτήσεις και να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες, να επαυξήσουν, μέσω μιας προσέγγισης με μεγάλα βήματα, την κοινή Επίγνωση Καταστάσεων στον ναυτικό τομέα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό ήδη υφιστάμενα εργαλεία, όπως το Εικονικό Κέντρο Περιφερειακής Ναυτιλιακής Κίνησης (Virtual-Regional Maritime Traffic Centre). Επίσης, να προωθήσουν την Ναυτική Προστασία στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου μέσω της ενεργοποίησης της OCMF σύμφωνα με τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε, να επιδιώξουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό με επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εντός της Περιοχής Ευθύνης της ADRION, και  να εξερευνήσουν οποιοδήποτε επιπρόσθετο πεδίο δραστηριότητας, κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δύναται να λειτουργήσει προς όφελος της ADRION.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης | Θεμελιώδεις ορισμοί για το Δίκαιο της Θάλασσας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This