ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πρωθυπουργός Ελλάδος: “Η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μια όψη της ισχύος μας” – VIDEO
Defence Redefined
Published on 12/08/2020 at 18:55

Με διάγγελμα του πριν από λίγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι καμία πρόκληση των Τούρκων δεν θα μείνει αναπάντητη. Στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Η πατρίδα μας δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες». Με αυτή την πολιτική αρχών, σημείωσε, «διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο».

Συμφωνίες «απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας. Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με όλους τους γείτονες.

Διαβάστε επίσης: Νέα ένταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο | Απέπλευσε με “σβηστά ραντάρ” το Ορουτς Ρέις και με συνοδεία πολεμικών πλοίων

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” αυτό σύμφωνα και με το marinetraffic.com κινείται βορειοανατολικά, σε συνέχεια της παράνομης εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

©marinetraffic.com

Το “Oruc Reis” συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Νομική ανάλυση Συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This