Προειδοποίηση στους κατοίκους του Λιβάνου από το Ισραήλ – Σοβαρή κλιμάκωση για το κοίτασμα Καρίς
Defence Redefined
Published on 13/06/2022 at 12:14

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), Αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι, απηύθυνε μια σειρά από σοβαρές απειλές στον Λίβανο μιλώντας στην πρώτη Εθνική Διάσκεψη του Ισραήλ για το Εσωτερικό Μέτωπο στις 12 Ιουνίου.

Στην ομιλία του, ο Κοτσάβι εξήγησε τη στρατηγική του ισραηλινού στρατού, σε περίπτωση επίθεσης, που θα μπορούσε να εξαπολύσει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

“Θα κάνουμε πολύ δυνατά χτυπήματα στον πόλεμο, αλλά θα προειδοποιήσουμε τους κατοίκους και θα τους επιτρέψουμε να φύγουν από τις περιοχές. Λέω στους κατοίκους του Λιβάνου: Σας συμβουλεύω να φύγετε, όχι μόνο στην αρχή του πολέμου, αλλά από την αρχή της έντασης και πριν πέσει ο πρώτος πυροβολισμός. Σας συμβουλεύω να εγκαταλείψετε αυτές τις περιοχές γιατί η δύναμη επίθεσης θα είναι αδιανόητη όπως εσείς τίποτα που δεν έχετε ξαναδεί”, είπε ο Αρχηγός του IDF.

Ο Κοτσάβι υποσχέθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει οποιονδήποτε εκτοξευτή πυραύλων ή αρχηγείο της Χεζμπολάχ, ακόμη κι αν είναι κρυμμένοι σε κτίρια κατοικιών.

“Κάθε στόχος που σχετίζεται με πυραύλους και ρουκέτες θα στοχοποιηθεί στον επόμενο πόλεμο”, είπε ο στρατιωτικός ηγέτης. “Ένα σπίτι στο οποίο βρίσκεται ένας πύραυλος ή βρίσκεται κοντά σε έναν πύραυλο, ένας ακτιβιστής που ασχολείται με έναν πύραυλο, ένα αρχηγείο διοίκησης που ασχολείται με έναν πύραυλο ή ηλεκτρική ενέργεια που συνδέεται με μια ομάδα πυραύλων – όλο αυτό το δίκτυο θα χτυπηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου”.

Σύμφωνα με τον Κοτσάβι, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη εντοπίσει χιλιάδες στόχους στον Λίβανο για να τους καταστρέψει σε περίπτωση πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγείων της Χεζμπολάχ, ρουκετών και εκτοξευτών.

Οι απειλές του Κοτσάβι φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση σε μια πρόσφατη ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην οποία ο Λιβανέζος ηγέτης προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξάγει φυσικό αέριο από το αμφισβητούμενο ναυτικό κοίτασμα Καρίς.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Λίβανος | Διαμάχη για την παρουσία της Energean στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα “Καρίς”

Η λιβανο-ισραηλινή διαμάχη για το Καρίς εντάθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν η ελληνική εταιρεία Energean Power FPSO [Floating Production Storage Offloading] έφτασε στο κοίτασμα για εξόρυξη φυσικού αερίου. Ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι ένα μέρος του Καρίς βρίσκεται εντός της αποκλειστικής του οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Με την έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής προόδου στις συνομιλίες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, οι δύο χώρες ενδέχεται να βρίσκονται στην πορεία για στρατιωτική σύγκρουση.

Ενώ η Χεζμπολάχ δεν θα αναλάβει καμία στρατιωτική ενέργεια χωρίς την έγκριση της λιβανικής κυβέρνησης, το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη προειδοποίηση της σιιτικής οργάνωσης, ως πρόσχημα για στρατιωτική κλιμάκωση εναντίων του Λιβάνου. 

Διαβάστε επίσης: Συρία | Η Τουρκία ενισχύει βάσεις και μισθοφόρους – Επιθέσεις με drones και τραυματισμοί πολιτών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This