ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πορτογαλία | Απεβίωσε ο ηγέτης της Επανάστασης των Γαρυφάλλων Οτέλο – VIDEO
superadmin
Published on 26/07/2021 at 10:31

Ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ο ηγέτης της Επανάστασης των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία απεβίωσε χθες σε ηλικία 84 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας.

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων που τερμάτισε σχεδόν αναίμακτα στις 25 Απριλίου του 74 τη στυγνή δικτατορία του Σαλαζάρ και του Καετάνο. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα τόνισε την «πρωτεύουσα σημασία» του Οτέλο ντε Καρβάλιο στην πτώση της δικτατορίας , χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον κορυφαίο πρωταγωνιστή σε μια αποφασιστική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας».

 

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, τίμησε τη μνήμη του Οτέλο επαινώντας τη στρατηγική του ικανότητα, την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία του που ήταν αποφασιστικά για μια «αναίμακτη Επανάσταση των Γαρυφάλλων».

Γεννημένος στη Μοζαμβίκη το 1936 κατετάγη στο στρατό τη δεκαετία του 60 και μετά τη Επανάσταση των Γαρυφάλλων διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Μοζαμβίκη | Βρετανικές ειδικές δυνάμεις και Πορτογάλοι εκπαιδευτές σπεύδουν για βοήθεια – VIDEO

Το 1987, ο «Οτέλο» καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός σε επιθέσεις της ακροαριστεράς, και στη συνέχεια του εδόθη αμνηστία το 1996 για τη συμμετοχή του σε ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση που ευθύνεται για πολλές φονικές επιθέσεις μεταξύ 1980 και 1987.

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας τόνισε πως «θέλει να σταθεί στο ρόλο του στο κινημα της 25ης Απριλίου» προσθέτοντας ότι δεν είναι η στιγμή να κρίνουν «την πολιτική του πορεία».

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης: Πολεμική Αεροπορία | Η “μαύρη” 23 Ιουλίου – Οι πέντε νεκροί ιπτάμενοι που έπεσαν για την πατρίδα – Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This