Πολωνία | Παρουσίαση anti – drone συστήματος – VIDEO
Defence Redefined
Published on 20/06/2022 at 18:29

Η εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Zakłady Mechaniczne Tarnów από την Πολωνία, παρουσίασε ένα νέο σύστημα anti – drone, το οποίο είναι βασισμένο, στο πολυλειτουργικό ημισφαιρικό ραντάρ της RADA MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) και στο 4-κανο πολυβόλο (τύπου Gatling) WKLM των 12,7 χιλ.

Από το διαθέσιμο υλικό που δημοσίευσε η εταιρεία, το πολωνικό σύστημα φαίνεται να εμπλέκει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (ΜΕΑ) εμπορικού τύπου κατηγορίας Nano (Drone), καθώς και τουλάχιστον ένα UAV σταθερής πτέρυγας.

Το ραντάρ MHR της RADA, έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, αλλά και αυτά της κατηγορίας «nano» ή τα λεγόμενα μικρο-αντικείμενα (micro – objects). Ανάλογα με το μέγεθος του MEA, το MHR έχει διαφορετική εμβέλεια: Εάν το UAV είναι κατηγορίας “Nano”, η εμβέλεια εντοπισμού ανέρχεται έως και 3 χλμ, εάν είναι Micro έως 5 χλμ ενώ τα Miniature class ανιχνεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. 

Το MHR είναι μια αξιόπιστη λύση ραντάρ για επιχειρησιακές αποστολές αεράμυνας όπως αντι-drone (Counter-UAS), εγγύς αεράμυνα (Very Short Range Air Defence – VSHORAD), και αντιβληματικό (Counter Rocket-Artillery-Mortar/C-RAM).

To MHR είναι τεχνολογίας Software-Defined, λειτουργεί στην μπάντα S με παλμικό Doppler, ενώ ενσωματώνει μεταξύ άλλων κεραία ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και ενισχυτές από νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) με προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας 4D. Το υπόψη ραντάρ αποτελεί επιλογή αρκετών εταιρειών και συναντάται μεταξύ άλλων στο όχημα εγγύς αεράμυνας Stryker A1 IM-SHORAD του Αμερικανικού Στρατού.

Διαβάστε επίσης: Stryker A1 IM-SHORAD | Αντιαεροπορική άμυνα ενάντια σε πολλαπλές απειλές – VIDEO

Το 4-κανο πολυβόλο 12,7 χιλ WKLM είναι μπορεί να εκτελέσει 3600 βολές/λεπτό. Το πολυβόλο συνδέεται τόσο με ραντάρ όσο και με κάμερες οπτικής και θερμικής απεικόνισης και αποστασιόμετρο λέιζερ που μπορεί να κατευθύνει αυτόματα το οπλικό σύστημα  στο στόχο εάν το ραντάρ εντοπίσει ένα drone σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Εκτός από τις προαναφερθείσες συνδεδεμένες συσκευές, το οπλικό σύστημα διαθέτει σταθμό χειριστή. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, κτιρίων, σταθμών διοικήσεως κτλπ. 

Μπορεί ακόμη να εγκατασταθεί σε κινούμενες πλατφόρμες.

Το σύστημα λειτουργεί με 3 τρόπους: 

  • Πλήρως χειροκίνητος, στον οποίο ο χειριστής κατευθύνει το όπλο στο στόχο
  • Ημιαυτόματος, στον οποίο οι ενέργειες του χειριστή υποστηρίζονται από αυτόματη παρακολούθηση του αντικειμένου  
  • Αυτόματη λειτουργία κατά την οποία ο στόχος μπορεί να εντοπιστεί αυτόματα και ο χειριστής αποφασίζει να τον πλήξει την ακριβή στιγμή που καθορίζεται από το σύστημα

Δείτε το βίντεο με το σύστημα εν δράση πιο κάτω:

Διαβάστε επίσης: MILIPOL 2021 | CERBAIR “CHIMERA”- O εφιάλτης των drones

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This