ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πολωνία | Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα με Λευκορωσία
Defence Redefined
Published on 24/08/2021 at 13:27

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, αλλά και η Λετονία, Εσθονία και η Λιθουανία κατηγορούν ευθέως την Λευκορωσία ότι εργαλειοποιεί μετανάστες από την Μέση Ανατολή και την Ασία για να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των κυρώσεων προς την κυβέρνηση Λουκασένκο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, από την αρχή του έτους 4000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα ενώ μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν 2000 άτομα που ζήτησαν άσυλο. Μέχρι στιγμής οι αρχές ασφαλείας απωθούν τις ροές που καταφθάνουν στα σύνορα ενώ κάποιοι μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής. Στα μέτρα προστίθενται χερσαίες και εναέριες περιπολίες από αστυνομία και στρατό ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την δημιουργία φράχτη ύψους 2,5 μέτρων. Παράλληλα, λόγω της κατάστασης ένας αριθμός μεταναστών παραμένει μεταξύ των συνόρων με ελλιπή μέσα ενώ διάφορες ΜΚΟ αντιδρούν.

Μιλώντας στο euronews, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μπαρτοζ Γκροντέτσκι, τόνισε την ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων: «Σχεδιάζουμε τη βελτίωση συγκεκριμένων διαδικασιών που θα επιταχύνουν τη διαδικασία αίτησης για άσυλο» είπε «και αυτό για να απαντήσουμε σε όσα συμβαίνουν τώρα στα σύνορα. Ως κράτος μέλος της Ένωσης πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή να προστατεύσουμε τα σύνορα της Πολωνίας και τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Το ίδιο κάνουν οι γείτονές μας στη Λιθουανία και στη Λετονία».

Αντίθετα, ο Συνήγορος του Πολίτη της Πολωνίας ανέφερε πως τα εν λόγω μέτρα είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνταγμα του κράτους.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Στην τελική ευθεία ο φράχτης – Το σύστημα Roborter

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This