Πολωνία | Ανάγκη για εξακρίβωση της προέλευσης του πυραύλου – Κίνδυνος κλιμάκωσης
Defence Redefined
Published on 16/11/2022 at 10:50

Πύραυλος ρωσικής κατασκευής κατέπεσε στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στο χωριό Przewodów, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι αν ένα κράτος μέλος είναι θύμα επίθεσης, τα άλλα θα θεωρήσουν αυτή την ενέργεια ως επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας και θα λάβουν τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα για να συνδράμουν τη χώρα που δέχθηκε επίθεση. Αν επιβεβαιωθεί ότι το πλήγμα στην Πολωνία προήλθε από τη Ρωσία, θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

O στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε την Τρίτη, ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής. Διεξάγεται έρευνα, πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Στο χωριό Σεβόντοφ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας προκλήσεις. Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει απίθανο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του

Επίσης, κατά το dpa, ο Τζο Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Η προεδρία της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί μέγιστη σύνεση όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους που έπεσαν χθες στην Πολωνία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι, καθώς πολλές χώρες της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: New Start | Ρωσία και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This