ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πολιτική Άμυνα 1964-2020| 56 χρόνια εθελοντισμού

Defence Redefined
Published on 15/03/2020 at 16:44

Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, δεν υπήρξε πρόνοια για τη δημιουργία της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας στο νησί.  Τα γεγονότα της Τηλλυρίας ωστόσο το 1964 και οι τουρκικοί βομβαρδισμοί δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία οργανωμένης Πολιτικής Άμυνας.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περί Πολιτικής Άμυνας Νόμο του 1964 με τον οποίο θεσπίστηκε η πρόνοια για την οργάνωση πολιτικών αμυντικών δυνάμεων και υπηρεσιών σε εθελοντική και υποχρεωτική βάση.

Κύρια αποστολή της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών ή ανθρωπογενών συμφορών, το μέγεθος των οποίων μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για τη ζωή και την ευημερία των πολιτών ή εκτεταμένες καταστροφές στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της Δημοκρατίας.  Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν σειρά ενεργειών για πρόληψη, προπαρασκευή, ανταπόκριση, σχεδίαση, εκπαίδευση ή και περιορισμό των επιπτώσεων των συμφορών.  Επιπρόσθετα, η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας έχει την ευθύνη της προστασίας των πολιτών σε περιόδους εχθροπραξιών, την εκπαίδευση πολιτών στη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, την προμήθεια και αποθήκευση εφοδίων, τη δημιουργία καταφυγίων, καθώς και την επίταξη, αγορά και μίσθωση κινητής ή ακίνητης περιουσίας. 

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ευθύνη του καθορισμού των επιχειρήσεων και του συντονιστικού έργου έχει η Γενική Διοίκηση Πολιτικής Άμυνας. Στη Διοίκηση της Πολιτικής Άμυνας, υπάγονται πέντε περιφερειακές διευθύνσεις, αυτές της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου και της Αμμοχώστου. 

Όραμα της Δύναμης όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Δύναμης είναι η αναβάθμιση και ισχυροποίηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης συμφορών και η εμπέδωση βασικών κανόνων ασφάλειας και αυτοπροστασίας, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας έτοιμης να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους. 

Οργάνωση-Προσωπικό

Η Πολιτική Άμυνα, στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό το οποίο αριθμεί γύρω στα 90 άτομα, υπόχρεους αμυνίτες /τριες και γύρω στους 520 εθελοντές σε παγκύπρια βάση.  Υποχρέωση για υπηρεσία στην Πολιτική Άμυνα, έχουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες άνω των 16 ετών.  Οι υπόχρεοι/ες αμυνίτες/τριες, των οποίων ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στη Δύναμη δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια, εκπαιδεύονται σε θέματα Μέριμνας, Πρώτων Βοηθειών, Συνοικιοφυλακής και Επικοινωνιών.

Οποιοδήποτε πρόσωπο άνω των 16 ετών, νοουμένου ότι δεν υπέχει υποχρέωση υπηρεσίας στη Δύναμη, μπορεί να υποβάλει έγγραφη δήλωση για να καταταγεί στη Δύναμη και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, κατόπιν σχετικής έγκρισης,  σε ένα από τα παρακάτω 5 τμήματα της Δύναμης για περίοδο τουλάχιστον 5 χρόνων: 

  • Τμήμα Έρευνας και Διάσωσης

Τα μέλη που απαρτίζουν το Τμήμα Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθούν συστηματική εκπαίδευση, σε εβδομαδιαία βάση, σε θέματα έρευνας και διάσωσης μετά από σεισμό, πυρόσβεσης, άντλησης νερών, έρευνας για εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων, εκκένωσης πληθυσμού κ.α.  Στην κατοχή τους έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και εξάρτυση για επιτέλεση της αποστολής τους και μέχρι σήμερα, το εν λόγω τμήμα, έχει ανταποκριθεί σε εκατοντάδες περιστατικά για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή αντιμετώπιση συμφορών.

  • Τμήμα Μέριμνας

Αποστολή του Τμήματος είναι η εξασφάλιση τροφής, στέγης, ένδυσης, υπόδησης και υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές ή ανθρωπογενείς συμφορές ή για άτομα τα οποία χρήζουν προστασίας.

  • Τμήμα Πρώτων Βοηθειών

Τα μέλη του υπό αναφορά τμήματος παρακολουθούν πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα πρώτων βοηθειών και ακολούθως παρακάθονται σε εξετάσεις για την απόκτηση σχετικού πιστοποιητικού επιτυχίας. Αποστολή τους είναι η παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες σε περίπτωση καταστροφής, πολέμου και κάθε είδους συμφοράς.

  • Τμήμα Συνοικιοφυλακής

Ο σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Άμυνας και του κοινού. Αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή βοήθειας προς το κοινό, η παρακολούθηση των προβλημάτων και αναγκών των κατοίκων, η εκτίμηση της κατάστασης και η ενίσχυση των συνεργείων, που έχουν αποσταλεί στην περιοχή.

  • Τμήμα Επικοινωνιών

Λαμβάνει και διαβιβάζει πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες μιας περιοχής και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τον συντονισμό των υπηρεσιών πρόληψης και ανταπόκρισης. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω του ασύρματου και ενσύρματου δικτύου τηλεπικοινωνιών, καθώς και μέσω δορυφορικών ή ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι Εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας λαμβάνουν ετήσιο επίδομα αποζημίωσης το οποίο σήμερα ανέρχεται γύρω στα 776 ευρώ.

Κυριότεροι σταθμοί στη μακρόχρονη ιστορία της Πολιτικής Άμυνας αποτέλεσαν αναμφίβολα η Τουρκική Εισβολή το 1974, η συνεισφορά σε κατασβέσεις πυρκαγιών με μεγαλύτερη αυτή της Σολέας το 2017, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ και η διαρκής φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμυθιά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This