ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολεμώντας στην Κύπρο – Μύθοι και Πραγματικότητες

Συντακτική Ομάδα “Άμυνα και Γεωστρατηγική”

Published on 11/03/2021 at 18:02

Η ατυχέστατη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ) στην οποία αναφέρθηκε πως μια στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία θα ήταν καταστροφική για τον Κυπριακό Ελληνισμό και πως η Κύπρος αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Ελληνισμού, αποτέλεσε την αφορμή για τη δημοσίευση πληθώρας αναλύσεων και «αναλύσεων» σχετικά με την ικανότητα της Κ.Δ να αμυνθεί απέναντι στην Τουρκία.

(πηγή φωτό: Liberal.gr) Από τις δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη, προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά. Ο Πρόεδρος της Κ.Δ εκφράζει προσωπικές του απόψεις ή αυτή είναι η ενημέρωση που έχει από του συμβούλους του; Ποια η θέση του ΓΕΕΦ για τις δηλώσεις αυτές ;;;

 

Αναφερόμαστε σε αναλύσεις και «αναλύσεις», διότι δυστυχώς υπήρξαν αρκετές προχειροδουλειές που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας. Εάν η συγκυρία ήταν διαφορετική, δε θα μπαίναμε στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης και αποδόμησης των «αναλύσεων» αυτών, αλλά θεωρούμε πως στον προθάλαμο της «άτυπης Πενταμερούς» που έχει προετοιμασθεί από τους πάντα «καλοπροαίρετους» ξένους, είναι καθήκον μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Οι Έλληνες (Ελλαδίτες, Κύπριοι και οι υπόλοιποι εν τω κόσμω) έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματικότητα, ώστε να θωρακίζονται από τον κάθε είδους ψυχολογικό πόλεμο στον οποίο υποβάλλονται, είτε αυτός προκύπτει από οργανωμένα σύνολα, είτε από την ελαφρότητα ενός στρατιωτικού αναλυτή που προκειμένου να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που έχει λάβει από τις ιστοσελίδες που συνεργάζεται, μας ρίχνει στα μούτρα τρεις παραγράφους τις οποίες τις έγραψε μεταξύ φραπέ και τσιγάρου.

Διαβάστε επίσης: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΜΥΘΟΣ 1: Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο έχει την απόλυτη υπεροχή.

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ορθός όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον τουρκικό στρατό στην Κύπρο, είναι δυνάμεις κατοχής (δ.Κ).

Γενικά:

Στη γραμμή αντιπαράθεσης (Γ.Α) Ελλάδος-Κύπρου με την Τουρκία, υπάρχουν τέσσερα Θέατρα Επιχειρήσεων (Θ.Ε) καθένα από τα οποία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες (δε θα αναλυθούν στην παρόν πόνημα). Αυτά είναι:

  • Το χερσαίο με τα πολλά υδάτινα κωλύματα Θ.Ε του Έβρου – Αν. Θράκης,
  • Το θαλασσοχερσαίο Θ.Ε του Αιγαίου
  • Το κατά κύριο λόγο θαλάσσιο Θ.Ε του συμπλέγματος της Μεγίστης – Αν. Μεσογείου
  • Το χερσαίο Θ.Ε της Κύπρου.

Αποτελεί σφάλμα για έναν στρατιωτικό αναλυτή, η ανεξάρτητη μελέτη ενός μόνο από τα πιο πάνω Θ.Ε και η προσπάθεια εξαγωγής μεμονωμένων συμπερασμάτων. Κι αυτό γιατί μπορεί τα τέσσερα αυτά Θ.Ε να έχουν τις ιδιαιτερότητες τους και να είναι ξεχωριστά, αποτελούν όμως συγκοινωνούντα δοχεία. Ακριβώς στο σημείο αυτό, δένει η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ πως οποιοδήποτε σημειακό επεισόδιο, θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης. Ουσιαστικά η δήλωση αυτή είναι το κλειδί.

Έχοντας ως βάση τα προαναφερθέντα, θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στο Θ.Ε της Κύπρου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην σελίδα “Άμυνα και Γεωστρατηγική” 

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This