ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πολεμική Αεροπορία | Η “μαύρη” 23 Ιουλίου – Οι πέντε νεκροί ιπτάμενοι που έπεσαν για την πατρίδα – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 23/07/2021 at 09:53

Σημαδιακή μέρα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θεωρείται η 23η Ιουλίου, καθώς την μέρα αυτή, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σημειώθηκαν πτώσεις αεροσκαφών και απώλειες πιλότων της Π.Α, σε διαφορετικής φύσης αποστολές. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η επίσημη σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 23 Ιουλίου του 2007, ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Χατζούδης έχασαν τη ζωή τους με αεροσκάφος CL-415,  στην επαρχιακή οδό Στείρων-Παλαιοποτάμου στη Νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Ο κυβερνήτης, ο 34χρονος σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης, ήταν συνάδελφος με τη σύζυγό του, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, πατέρας δύο αγοριών.

ΣΤΟΪΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Ιωάννης Χατζούδης, γεννήθηκε το 1979. Καταγόταν από τη Γαλάτιστα και εισήλθε στη 72η Σειρά της Σχολή Ικάρων στις 8 Σεπτεμβρίου του 1997 και αποφοίτησε το 2001 όπου και αναδείχθηκε στους τέσσερις πρώτους.

Μετά την αποφοίτησή του πήγε στην Τανάγρα όπου υπηρέτησε σε μοίρα πολεμικών αεροσκαφών Mirage 2000. Τον Σεπτέμβριου του 2005 τοποθετήθηκε σε μοίρα αεροσκαφών Canadair CL-415, με αποστολή αεροπυρόσβεσης. Είχε 784 ώρες πτήσεως, εκ των οποίων οι 146 σε CL-415.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είχε σωθεί από πτώση Mirage-2000. Τον Νοέμβριο του 2003, ο Γιάννης Χατζούδης, μαζί με συνάδελφό του, εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή ένα Mirage-2000 που κατέπεσε λόγω βλάβης στη θάλασσα, δυτικά της Χίου. Οι δύο πιλότοι έμειναν για μία ώρα στη θάλασσα μέχρι να τους εντοπίσει ελικόπτερο και να σωθούν.

ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ένα άλλο περιστατικό συνέβει στις 23 Ιουλίου 1982, ο Υποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Τζαγκουρνής έχασε τη ζωή του όταν το  αεροσκάφος Α-7Η της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού της 115 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των νήσων Καράβια του Μυρ­τώου Πελάγους.

Ο Τζαγκουρνής γεννήθηκε το 1956 στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 1975 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων (51η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1979 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

ΤΖΑΓΚΟΥΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Και πάλι στις 23 Ιουλίου αυτή την φορά του 1943, ο Αρχισμηνίας Βασίλειος Δούκας έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, χτυπήθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής πολυβολισμού στόχων στην Κρήτη, και συνετρίβη κατά την έξοδό του από την Κρήτη στην περιοχή Τυμπάκι.

Ο Δούκας γεννήθηκε το 1921 στη Γουριά Αιτωλοακαρνανίας. Τον Αύγουστο του 1938 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1940 με τον βαθμό του Σμηνία χειριστή και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41. Το 1941, μετά τη γερμανική εισβολή έφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική του δράση.

ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Στην ίδια αποστολή (σ,σ 23 Ιουλίου 1943), νεκρός έπεσε και ο Αρχισμηνίας  Μαυρίκιος Λάιτμερ, παίρνοντας μέρος ως εθελοντής σε μεγάλη αεροπορική επιδρομή εναντίον εχθρικών στόχων στην Κρήτη με αεροσκάφος Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, όταν χτυπήθηκε από σφόδρα εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά πέφτοντας στο Καλό Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης.

Ο Λάιτμερ, γεννήθηκε το 1921 στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβριο του 1939 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας ως μαθητής του Τμήματος Υπαξιωματικών χειριστών και τον Μάρτιο του 1941 ονομάστηκε μόνιμος Σμηνίας χειριστής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έφυγε για τη Μέση Ανατολή, όπου μετείχε στις επιχειρήσεις του Αφρικανικού Μετώπου.

ΛΑΪΤΜΕΡ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

Διαβάστε επίσης: Πολεμική Αεροπορία | Τα δύο ατυχήματα της 8ης Μαΐου που κόστισαν την ζωή τριών πιλότων – Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This