ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ | Στενή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Defence Redefined
Published on 02/12/2021 at 19:23

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου η παρουσίαση του έργου “Πλημμυρίς”. Η συντακτική ομάδα της Defence Redefined παρευρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος το οποίο αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Στο έργο συμμετέχει η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Αφορά την κοινή στρατηγική για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου “Πλημμυρίς” ανέρχεται περίπου στις 910 χιλιάδες ευρώ, από τις οποίες οι περίπου 773 χιλιάδες ευρώ προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τον εθνικό προϋπολογισμό Ελλάδας και Κύπρου. Το έργο άρχισε τον Ιούλιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023. 

Στην σημερινή παρουσίαση χαιρετισμό απηύθηναν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου και η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δρ. Μαρία Κοζυράκη.

Εκ μέρους των εταίρων του έργου μίλησαν ο Αρχηγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας Μαρία Παπά και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μιχάλης Γκοργκούλης. Το έργο παρουσίασαν εκ μέρους της ομάδας διαχείρισης έργου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Χριστόφορος Στυλιανού και ο Νίκος Μαρδάς.

Στα προβλεπόμενα οφέλη που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, περιλαμβάνονται στον τομέα των εξοπλισμών τα εξής: 

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 1 όχημα διάσωσης και 17 αντλίες πλημμυρών αυτόματης αναρρόφησης 

Πολιτική Άμυνα: 4 ειδικά οχήματα διαχείρισης συμβάντων από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές και 4 αντλίες πλημμύρων αυτόματης αναρρόφησης

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 5 υδροφόρα 4χ4 οχήματα 

Σε ότι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης στο εξωτερικό, περιλαμβάνεται παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα “Συντονισμός, οργάνωση και διαχείριση ρίσκου ομάδων σε περιπτώσεις μεγάλων επεισοδίων με μεγάλες καταστροφές” στο οποίο θα συμμετέχουν 25 στελέχη από Κύπρο και 5 από Ελλάδα. 

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κύπρο με θέμα: “Ανταλλαγή καλών Πρακτικών και Πυροσβεστικών εμπειριών σε περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων – διαχείριση επεισοδίων με μεγάλες καταστροφές” με συμμετοχή 25 στελεχών της Πυροσβεστική Υπηρεσίας, 15 στελεχών της Πολιτικής Άμυνας και 5 στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στο θέμα: “Βέλτιστες πρακτικές σε θέματα διαχείρισης ρίσκου και συντονισμού και οργάνωσης ομάδων σε περιπτώσεις μεγάλων επεισοδίων με μεγάλες καταστροφές ιδιαίτερα σε θέματα πλημμυρών – ανταλλαγή καλών πρακτικών και πυροσβεστικών εμπειριών” στο οποίο θα συμμετέχουν 5 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 5 στελέχη από την Πολιτική Άμυνα και 25 στελέχη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Καινοτόμο στοιχείο στην πρόταση αποτελεί το γεγονός πως κάποια στελέχη που θα εκπαιδευτούν στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν μετέπειτα ως εκπαιδευτές στην Κύπρο και την Ελλάδα ενώ θα χρησιμοποιηθεί ο υπό προμήθεια εξοπλισμός.

Μέσω του έργου αναμένεται να ενισχυθεί η κοινή διαχείριση των πόρων της περιοχής με έμφαση στην πρόληψη κινδύνων και την προστασία από καταστροφές, κυρίων πλημμύρες. Ακόμα, προβλέπεται αύξηση της ανθεκτικότητας μέσω σχετικών στρατηγικών.

Τέλος, το πρόγραμμα διαθέτει δική του ιστοσελίδα και σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τους στόχους και τις δράσεις που πραγματοποιούνται. Η ιστοσελίδα του προγράμματος “Πλημμυρίς” βρίσκεται στον σύνδεσμο: plimmiris.eu

Διαβάστε επίσης: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2021 | Σενάρια φυσικών καταστροφών και συντονισμός υπηρεσιών

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This