ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πλάνα, εικόνες και αριθμοί από τις συγκρούσεις του Τουρκικού Στρατού με το PKK – ΧΑΡΤΗΣ & VIDEO
Defence Redefined
Published on 05/05/2021 at 12:20

Στις 4 Μαΐου, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε βίντεο αεροπορικών επιθέσεων κατά στοιχείων του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) στο βόρειο Ιράκ, όπου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει σε δύο “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις υπό την ονομασία “Claw-Lightning” (Pençe-Yıldırım ή Pençe-Şimşek).

Αρκετά βίντεο παρουσιάζουν Τούρκους στρατιώτες να μεταφέρουν τα πτώματα των νεκρών Κούρδων μαχητών σε ένα από τα κρησφύγετα του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, συνολικά, βρέθηκαν τα πτώματα 18 μελών του PKK σε ένα σπήλαιο.

Ένα άλλο βίντεο με τα λάφυρα που καταλήφθηκαν κατά την επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ κάνει τον γύρο του διαδικτύου ανάμεσα στους τουρκικούς λογαριασμούς. Πολυβόλα,όλμοι, ρουκέτες RPG και άλλα πυρομαχικά παραλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καταφύγιο καταστράφηκε. 

Από την άλλη, το Γραφείο Τύπου των Κούρδων του HPG ( σ.σ Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις, στρατιωτική πτέρυγα του PKK) δημοσίευσε τα δικά του στοιχεία και το αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό, μεταξύ 23 Απριλίου και 3 Μαΐου στο νότιο Κουρδιστάν (σ.σ βόρειο Ιράκ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του HPG, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη επίθεση το βράδυ της 23ης Απριλίου εναντίον των περιοχών Metina, Avashin και Zap, των αμυντικών ζωνών της Medya. 

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK | VIDEO

Ωστόσο, οι Κούρδοι, υποστηρίζουν ότι, η επίθεση αποκρούστηκε από τους αντάρτες του HPG και του YJA Star (Free Women’s Troops) προξενώντας σοβαρές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις. 

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του HPG, οι ανταρτικές ομάδες ξεκίνησαν επιθέσεις με το όνομα «Cenga Xabur» και «Bazên Zagrosê» προκειμένου να οδηγήσουν την επιχείρηση «Dem Dema Azadiyê Ye» (Time for Freedom) στη νίκη. 

Κατηγόρησαν επίσης τις τουρκικές δυνάμεις, για την χρήση χημικών και δηλητηριωδών αερίων, καθώς και για τους εντατικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης. Το HPG, υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στρατός, κρύβει τις απώλειές του από το κοινό, και μεταφέρει τους νεκρούς και τραυματίες του με δεκάδες ελικόπτερα κάθε βράδυ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανταρτών, διεξήχθησαν οι παρακάτω ενέργειες: 

– 8 Δράσεις των Δυνάμεων Αεροπορικής Άμυνας 

– 2 συντονισμένες και ταυτόχρονες ανταρτικές δράσεις

– 3 δράσεις διείσδυσης

– 9 βομβαρδισμοί θέσεων του τουρκικού στρατού

– 11 δράσεις βαρέων όπλων (DShK, Όλμοι και Katyusha)

– 12 επιθέσεις από ελεύθερους σκοπευτές 

– 33 δράσεις σαμποτάζ

– 37 συντονισμένες επίθεσης

“Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 αντάρτικες δράσεις και έξι από τους συντρόφους μας έπεσαν ως μάρτυρες”, υποστηρίζει το HPG. Μάλιστα, το HPG ισχυρίζεται ότι, οι δυνάμεις του χτύπησαν 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, ανεβάζωντας των απολογισμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών, στους 147 χωρίς να παρέχει ωστόσο περισσότερες πληροφορίες ή οπτικό υλικό που να επιβεβαιώνει αυτές τις δράσεις. 

Όσον αφορά τις απώλειες των Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με το τουρκικό TRT, αυτές ανέρχονται στους 68 νεκρούς. Η Τουρκία αποσκοπεί στον έλεγχο της στρατηγικής περιοχής με υψόμετρο 2.300, μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στα σύνορα της με το Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν αυτή την περιοχή πέρυσι, αλλά απέτυχαν.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Με κόκκινο χρώμα, παρουσιάζονται οι κινήσεις και οι θέσεις του τουρκικού στρατού. Με κίτρινο χρώμα, τα εδάφη του Νότιου Κουρδιστάν. 

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | Οι αριθμοί των νεκρών, στην σύγκρουση του τουρκικού στρατού και των Κούρδων μαχητών – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This