Περού | Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Λίμα λόγω πολιτικής κρίσης
Defence Redefined
Published on 16/01/2023 at 09:15

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου (14/01) κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λίμα και σε αρκετές άλλες περιοχές του Περού εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε.

Στις διαδηλώσεις μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Το μέτρο, που θα ισχύσει για 30 ημέρες, επιτρέπει την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για την επιβολή της τάξης και συμπεριλαμβάνει την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της κυκλοφορίας των προσώπων, της συνάθροισης και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας. 

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα, το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί (13/01), παρά τη συνέχιση των διαδηλώσεων. Η αποχώρησή της προέδρου από την εξουσία συγκαταλέγεται στα κεντρικά αιτήματα των συμμετεχόντων στις μαζικές κινητοποιήσεις.

Ορισμένες φωνές οπαδών της βίας και ριζοσπαστών απαιτούν την παραίτηση της, υποκινούν χάος, αναταραχή και καταστροφές, είπε η κυρία Μπολουάρτε προτού προσθέσει ότι σε αυτούς λέει υπεύθυνα ότι δεν θα παραιτηθεί, καθώς έχει αναλάβει δέσμευση στο Περού.

Έκανε τη δήλωση αυτή σε διάγγελμά της προς το έθνος που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (13/01) από την κρατική τηλεόραση, ενώ ζήτησε συγγνώμη για τους δεκάδες θανάτους.

Τρία μέλη της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες: ο υπουργός Εργασίας Εδουάρδο Γκαρσία, διαφωνώντας δημόσια με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας και η υπουργός Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών Γκρέσια Ρόχας.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε ονόμασε και όρκισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον συνταξιούχο στρατηγό της αστυνομίας Βισέντε Ρομέρο, ο οποίος είχε αναλάβει το ίδιο χαρτοφυλάκιο και το 2018, επί των ημερών του πρώην προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, νέα υπουργό Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών τη Νάνσι Τολεντίνο και νέο υπουργό Εργασίας τον Λουίς Αλφόνσο Αδριανσέν.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Περού | Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε για 30 ημέρες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This