MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Περί Μαχητικών της Εθνικής Φρουράς και η πραγματική διάσταση
Defence Redefined
Published on 06/12/2021 at 20:10

Το πρόσφατο μας podcast με τον πρώην Διοικητή της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α) της Εθνικής Φρουράς, Υποπτέραρχο (Ι) ε.α Γαβριήλ Δημητρίου, αποτέλεσε την αφορμή για διάφορα δημοσιεύματα από ιστοσελίδες του χώρου και μη, για αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Εθνική Φρουρά. 

Ακούσαμε και διαβάσαμε με προσοχή αρκετές αν όχι όλες τις τοποθετήσεις για πιθανά αεροσκάφη, το εάν είναι σωστή ή λάθος η τάδε επιλογή κτλπ. Σημειώνουμε ότι η συζήτηση για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς, με μαχητικά ή άλλα εξοπλισμένα αεροσκάφη δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτή τη φορά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε αγορά συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους χωρίς βεβαίως να υπάρχει οτιδήποτε επίσημο. 

Παρακάτω θα τοποθετηθούμε και εμείς σύντομα με σκοπό όχι να κρίνουμε τον οποιονδήποτε ή τις απόψεις του αλλά να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν διευκρίνησης ένεκα και των όσων λέχθηκαν στην εκπομπή μας. 

Τι δήλωσε στην DЯ ο Υποπτέραρχος Γαβριήλ Δημητρίου

Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα o Υποπτέραρχος είπε μεταξύ του 36:50 – 39ου λεπτού στο podcast (κλικ για να δείτε), ότι υπήρχε σκέψη από πλευράς Π.Α για απόκτηση αεροσκαφών αναχαίτισης (μια μοίρα ή έστω 10 αεροσκάφη) ένεκα και της αλλαγής της στάσης διάφορων χωρών προς την Κύπρο σχετικά με πώληση οπλικών συστημάτων.

Ο Υποπτέραρχος επίσης ανέφερε ότι τα αεροσκάφη δεν τα χρειάζεται η Κύπρος για να βομβαρδίσει με την Π.Α τα κέντρα βάρους της Τουρκίας αλλά για να αποτελούν μια δύναμη κρούσης μέχρι να έρθει ενίσχυση και από Ελλάδα. Επιπλέον τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η περιπολία σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το FIR της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Aermacchi M-346FA | Το ευέλικτο μαχητικό πολλαπλών ρόλων – VIDEO

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Υποπτέραρχος ανέφερε ότι τα δισεκατομμύρια στην Κύπρο έκαναν “χορό” πλην της Άμυνας και με βάση αυτό η Κύπρος θα μπορούσε να διαθέτει σήμερα 10 αεροσκάφη αναχαίτισης. Η Κύπρος τόνισε διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για αυτά (40ο λεπτό). Πέραν τούτων ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η απόκτηση μαχητικών δεν αποτελεί στρατιωτική αλλά πολιτική απόφαση αφού είναι ήδη ειλημμένη απόφαση εκ μέρους της Αεροπορίας για το εάν η Κύπρος χρειάζεται ή όχι μαχητικά αεροσκάφη για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η παραπάνω δήλωση ενισχύεται και από τα όσα λέχθηκαν στο επεισόδιο της 28ης Νοεμβρίου της εκπομπής “Αμύνεσθαι Περί Πάτρης” του κρατικού καναλιού, όπου ο φιλοξενούμενος του κ. Πέτρου Κωνσταντίνου, Επισμηναγός (Ι) Δημήτρης Τσιωνής ανέφερε σε σχετικό σχόλιο ότι  “Αδιαμφισβήτητα η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών επ’ ωφελεία της Εθνικής Φρουράς αυξάνει κατακόρυφα τόσο το κύρος όσο και τις δυνατότητες αυτής…” Ο Επισμηναγός μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι η μη απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί απόφαση των εκάστοτε κυβερνήσεων την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Δείτε τα σχετικά σχόλια στο 18ο λεπτό εδώ.

Ολοκληρώνοντας την σύντομη μας αναφορά σημειώνουμε ότι αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψη του, πόσο μάλλον για το θέμα αυτό να εκφέρει την άποψη του, ο πρώην Διοικητής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Σε κανένα σημείο της συζήτησης μας όμως δεν λέχθηκε ότι η Κύπρος έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει μαχητικά ή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οποιοσδήποτε διαγωνισμός για το θέμα αυτό. 

Τον τελικό λόγο πάντοτε για απόκτηση ή όχι οπλικών συστημάτων δεν τον έχει η στρατιωτική, αλλά η πολιτική ηγεσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, θεσμοί οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των αρμοδίων και να αποφασίζουν ανάλογα εν τη σοφία τους..

Διαβάστε επίσης: Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημητρίου Γαβριήλ | Eφ’όλης της ύλης συζήτηση για τα εξοπλιστικά της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο – VIDEO

 

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This