Πεδίο Βολής Κρήτης | Παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις στο Παρίσι, στο Ντουμπάι και τώρα στη DEFEA 2023
Defence Redefined
Published on 04/05/2023 at 16:06

*Χρίστος Λοΐζου

Το “Νατοϊκό” Πεδίο Βολής στην Κρήτη (NAMFI- NAto Missile Firing Installation) σημειώνει δυναμική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς συμμετείχε το 2022 στη διεθνή έκθεση Eurosatory στο Παρίσι, τον περασμένο Φεβρουάριο στη διεθνή έκθεση IDEX στο Ντουμπάι ενώ θα συμμετέχει εκ νέου και στη διεθνή έκθεση DEFEA 2023 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9-11 Μαΐου.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού που βρίσκονταν στην έκθεση Eurosatory 2022 στο Παρίσι για τις δραστηριότητες και τον ρόλο του Πεδίο Βολής Κρήτης.

*Το περίπτερο του NAMFI στη διεθνή έκθεση EUROSATORY 2022 στο Παρίσι.

Το Πεδίο Βολής Κρήτης δραστηριοποιείται από το 1964 στα Χανιά και έχει επιλεγεί από το ΝΑΤΟ λόγω της μικρής απόστασης που έχει από το στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο καθώς και το στρατιωτικό λιμάνι ενώ προσφέρει πλήρη αεροναυτική υποστήριξη και υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας. Επίσης, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Πεδίου Βολής, γειτνιάζει και με άλλες στρατιωτικές Μονάδες. Η 115 Πτέρυγα Μάχης, το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ), παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες για πολυδιάστατες ασκήσεις και εκπαίδευση.

Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι τα τρία κράτη χρήστες που χρηματοδοτούν το Πεδίο Βολής Κρήτης, ενώ παράλληλα η Ελλάδα ως φιλοξενούν έθνος και υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, εξασφαλίζει την επάνδρωση και λειτουργία του. Είναι το μόνο πεδίο βολής παγκοσμίως που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) , αναφορικά με την τακτική αξιολόγηση βολών. 

*Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, με τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο περίπτερο του NAMFI, στη διεθνή έκθεση IDEX 2023 στο Ντουμπάι.

Πολλές ΝΑΤΟϊκές μονάδες επιλέγουν το Πεδίο Βολής Κρήτης για δοκιμές οπλικών συστημάτων και ναυτικές ασκήσεις. Στο πεδίο μπορούν να πραγματοποιηθούν βολές εδάφους-αέρος, εδάφους-επιφανείας, επιφανείας-επιφανείας, επιφανείας-αέρος, αέρος επιφανείας και αέρος-αέρος. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα, πραγματοποιούνται από το 2007 και αντιβαλλιστικές βολές με οπλικά συστήματα PATRIOT, εναντίον των στόχων τύπου STAR (Supersonic TARget). Ο υπερηχητικός στόχος εκτοξεύεται από ένα μικρό νησί 157 χλμ μακριά από το πεδίο βολής και αφού ακολουθήσει μια υψηλή σε ύψος και με μεγάλη ταχύτητα πορεία κατευθύνεται στο πεδίο βολής όπου ανιχνεύεται, εγκλωβίζεται και αναχαιτίζεται από το σύστημα PATRIOT.

Στο Πεδίο Βολής Κρήτης πραγματοποιήθηκε επίσης η πρώτη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 το 2013. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2021 ο Ελληνικός Στρατός πραγματοποίησε βολές κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων ASRAD/STINGER και OSA χρησιμοποιώντας ως στόχους τα τηλεκατευθυνόμενα drones ALBA και SCRAB II της ελληνικής εταιρείας ALTUS LSA, ενδεικτικό για τη σημασία του Πεδίο Βολής Κρήτης και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα στο άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικός Στρατός | Βολές κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων με την ALTUS LSA στην Κρήτη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This